Nieuwbouw

Start bouw De Rotterdam voor jaareinde

Door gebruik te maken van de erfpachtregeling van de gemeente Rotterdam en de aanhuur van 40.000 m2 kantoorruimte in het project, kunnen MAB Development en OVG Projectontwikkeling starten met de bouw van de 160.000 m2 grote De Rotterdam op de Kop van Zuid in Rotterdam. FGH Bank tekent voor de financiering. De stimuleringsmaatregelen van de gemeente komen alleen beschikbaar als de bouw nog dit jaar start.

De totale investering bedraagt € 340 mln. FGH financiert voor € 180 mln, OVG en MAB dragen gezamenlijk € 28 mln aan eigen vermogen bij.

Voor 70% van het gebouw zijn inmiddels eindgebruikers: Amvest koopt alle 220 woningen, NH Hoteles koopt het hotel met 280 kamers en congrescentrum en de gemeente huurt 40.000 m2 kantoorruimte. Er is nog geen belegger voor de kantoorruimte.

De gemeente, die enkele jaren eerder al voor 20.000 m2 tekende, zal in De Rotterdam het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de dienst Stedenbouw en Gemeentewerken vestigen. Deze organisaties zijn nu bij het Marconiplein in twee torens van Europoint gevestigd. Die zullen zij in 2013 verlaten als De Rotterdam wordt opgeleverd.

De gemeente Rotterdam wil met de erfpachtregeling diverse projecten in de stad vlottrekken. Dat houdt in dat de gemeente grond van ontwikkelaars koopt en het in erfpacht weer aan ze uitgeeft.

Juist vanmiddag staat er een kort geding gepland tussen ontwikkelaar LSI en de gemeente over de stimuleringsmaatregelen met betrekking tot Central Post bij het centraal station. Of dat kort geding doorgang vindt, was dit weekend nog niet duidelijk – tot op het laatste moment wordt er gepraat tussen beide partijen.

Voor De Rotterdam is de erfpachtregeling overigens op iets andere wijze toegepast: de ontwikkelaars hebben de grond nooit gekocht waardoor de grond nog in handen van de gemeente was. Zij kopen de grond nu in 2013, als het complex klaar is en betalen tijdens de bouw erfpacht.

Ook interessant