Algemeen

Standaardisatie zit diep geworteld in vormgeving

Standaardisatie heeft op veel terreinen een bijna onmerkbare invloed gehad op de ontwikkeling van producten die tegenwoordig als volledig `normaal` worden gezien. Zo kwam de oer-Hollandse fiets met twee even grote wielen aanvankelijk in Engeland tot ontwikkeling, en toen na 50 jaar eenmaal de definitieve vorm werd gevonden, bleven grote veranderingen 75 jaar achterwege.

Deze vaak door de overheid opgelegde standaardisatie staat nu onder meer centraal op de tentoonstelling `Norm = Vorm` in het Gemeentemuseum in Den Haag. En dat gaat niet alleen over de fiets, maar heeft evengoed betrekking op de kleurenwaaier van Sikkens, de auto en de computer. Daarbij geldt Ikea, met zijn voor containervervoer ontworpen verpakkingen en geautomatiseerde (verkoop)processen, als het ultieme voorbeeld.

De professionalisering van het vak van ontwerper kent volgens Timo de Rijk, die er ook een boek over schreef, drie fases. Aan het begin van de Industrieële Revolutie had deze de rol van planner in het productieproces, terwijl die functie steeds meer verschoof naar kunstenaar en uiteindelijk coördinator van alle specialismen. Het fenomeen standaardisatie kon overigens ook in artistieke kringen op instemming rekenen. Zo kende Bauhaus-architect Walter Gropius een `moreel verheffend effect` toe aan `gelijke dingen`.

Gebaseerd op: nrc.next
Build for Life