Verbouwen

Stadsherstel Amsterdam 50 jaar, van krot tot woonhuis

Van krot tot woonhuis. Stadsherstel Amsterdam heeft in de ruim vijftig jaar van zijn bestaan ruim vierhonderd verpauperde panden aangekocht en gerestaureerd tot woonhuizen.

Woensdag vierde Stadsherstel in kerkgebouw De Duif in Amsterdam in aanwezigheid van koningin Beatrix zijn jubileum. De koningin maakte voorafgaand aan de plechtigheid een boottocht langs een aantal van de door Stadsherstel gerenoveerde panden.

Belang
Directeur Wim Eggenkamp van Stadsherstel: "Het belang van Stadsherstel is heel groot. We hebben het tij doen keren van sloop naar opknappen. Daarnaast kunnen we karakteristieke maar moeilijke gebouwen bewaren, zoals kerken waar niemand meer gebruik van maakt." Eggenkamp, sinds 1990 directeur, is trots op zijn werk. "Als wij een gebouw krijgen is het meestal een krot, maar we hebben nog nooit zo veel verbouwd als in de afgelopen jaren. We zitten dan ook voor de komende vier jaar volgeboekt."

Monumenten
In 1956 kon een groep zakenlieden de afbraak in de binnenstad van Amsterdam niet meer aanzien en richtte die Stadsherstel op om verpauperde panden op te knappen. De laatste jaren is de focus ook buiten woonhuizen komen te liggen. Ook monumentale panden als kerken of industriële gebouwen knapt Stadsherstel op. Kerkgebouw De Duif is een voorbeeld hiervan, maar ook gemalen en pakhuis De Zwijger.

Maatschappelijke functie
"Het is dubbel geweldig als je een gebouw niet alleen kan opknappen, maar ook nog een maatschappelijk belangrijke functie kan meegeven" aldus Eggenkamp. De Paardentramremise op de Overtoom in Amsterdam is daarvan een goed voorbeeld, meent de directeur. In een deel van het gebouw huizen kantoren, in het andere deel en achter het gebouw is een gezinsvervangend tehuis voor gehandicapte kinderen gerealiseerd. "Dat is geweldig."

Cadeaus
Tijdens de plechtigheid kreeg Eggenkamp een replica van de gevelsteen van de in 1829 gesloopte Haringpakkerstoren, die aan het begin van de Singel op de hoek met de Prins Hendrikkade stond. Stadsherstel is voornemens de toren te herbouwen als cadeau aan de stad. Eggenkamp overhandigde op zijn beurt de koningin een reeks boeken over de geschiedenis van Stadsherstel en maakte haar lid van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.