Vastgoed

Stadsboerderijen zijn bittere noodzaak

Stadsboerderijen zijn bittere noodzaak om de voedselzekerheid veilig te stellen. Dat stelt Willem van der Schans, wetenschapper bij het Landbouw Economisch Instituut. Als burger is hij betrokken bij de ontwikkeling van stadslandbouw in Rotterdam. Van der Schans beargumenteert dat de voedselindustrie er op is gericht om dingen uit handen van consumenten te nemen. Dat leidt tot producten als magnetronmaaltijden. Eén druk op de knop en er komt iets eetbaars op tafel. Maar consumenten weten dan amper wat ze precies eten.

Stadslandbouw kan burgers weer leren hoe je groenten teelt, snijdt, bereidt en kookt. Dat is goed voor de zelfredzaamheid. Ook logistiek gezien biedt stadslandbouw voordelen. Het huidige voedselsysteem is kwetsbaar. In april 2010 werd het vliegverkeer in west-Europa lam gelegd door de vulkaanuitbarsting in IJsland. In Groot-Brittannië wordt 90% van het fruit en 60% van de groenten geïmporteerd. Het land was slechts 24 uur verwijderd van tekorten aan groente en fruit.

Restaurant As in de Amsterdamse Zuidas serveert verse producten die eerder op de dag door een tuinder in het noorden van de hoofdstad worden geleverd. Eigenaar Sander Overeinde verklaart dat alles op het menu biologisch is.

Gebaseerd op: HP/De Tijd