Woonprojecten

Stadsbestuur Eeklo legt eerste steen van nieuwe groene woonbuurt

Stadsbestuur Eeklo legt eerste steen van nieuwe groene woonbuurt
In het centrum van Eeklo is afgelopen vrijdag de eerste steen gelegd van de nieuwe woonbuurt Molenpark. Het project omvat 76 duurzame stads- en parkappartementen, dertien gezinswoningen, twee handelspanden en een nieuw stadspark, het Louisepark. Daarvoor geeft projectontwikkelaar ION een privéterrein van 4.300 vierkante meter terug aan de buurt, met veel groen, enkele waterpartijen en speeltuigen. Om dat te vieren, werd op de site een buurtevent georganiseerd waar omwonenden van een glaasje en streekproducten konden genieten.

Eekloos burgemeester Luc Vandevelde, schepen van Omgeving Danny Plaetinck, ION-oprichter Davy Demuynck en Nigel Jooren van OYO Architects hebben samen de eerste steen gelegd van de nieuwe wijk Molenpark. Met het nieuwe woonproject komt projectontwikkelaar ION tegemoet aan de stijgende nood aan kwalitatieve en klimaatvriendelijke woningen in Eeklo, waar het bevolkingsaantal jaar na jaar toeneemt.

Bouw nieuwe groene woonwijk in Eeklo gestart

“Onze stad telt momenteel zo’n 21.500 inwoners, maar tegen 2040 zullen dat er zeker 2.000 meer zijn. Zij zullen allen nood hebben aan een duurzaam en energie-efficiënt dak boven hun hoofd. Tegelijk moeten we erover waken dat we voldoende open ruimte in Eeklo vrijwaren, zodat we een leefbare en klimaatvriendelijke stad blijven hebben waar het aangenaam wonen is. In deze nieuwe woonbuurt komen al die ambities mooi samen.”

Luc Vandevelde, burgemeester van Eeklo


“Het project weerspiegelt een toekomstgerichte visie op stedelijk wonen. Er wordt beter en compacter gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, in combinatie met het verhogen van de omgevingskwaliteit voor de bewoners en voor de hele buurt. Een nieuwe vlotte verbinding voor voetgangers en fietsers, doorheen een aangename groene zone, is ongetwijfeld een meerwaarde voor de stad.”

Danny Plaetinck, schepen van Omgeving van Eeklo


Bouw nieuwe groene woonwijk in Eeklo gestart

Eén met de omgeving

De woningen en appartementen worden opgericht rond een centraal park, dat is ontworpen in samenwerking met landschapsarchitect Thomas Leplat. Het terrein is momenteel nog eigendom van de projectontwikkelaar, maar wordt na de aanleg ervan teruggegeven aan de buurt en zal voor iedereen toegankelijk zijn. Door de onder- en bovengrondse parkeerplaatsen aan de rand van het park te plaatsen, zal het park ook autovrij zijn.

“Voor ION is het belangrijk dat de nieuwe buurt nauw aansluit met de bestaande omgeving. Het nieuwe park zal dan ook een verbindend element vormen tussen de omliggende woonbuurten en toegankelijk zijn voor iedereen. Het resultaat is een unieke combinatie van wonen in het stadscentrum én wonen in het groen. Uiteraard is ook duurzaamheid van belang, zo zal het regenwater ter plaatse infiltreren via wadi’s en zullen de speeltuigen in het park gemaakt worden van de oude bomen die op de site stonden. De waardevolle bomen werden behouden en in het plan geïntegreerd, zoals de majestueuze rode beuk. Deze vormt een centraal ijkpunt in de nieuwe buurt en zal het park karakteriseren.”

Davy Demuynck, CEO ION


Warmtenet

ION zet in Molenpark vol in op duurzaamheid. Niet alleen wordt volgens alle geldende energienormen gewerkt en maken zonnepanelen het project deels zelfvoorzienend, maar zal de hele buurt ook worden aangesloten op een nieuwe warmtenetcluster. Concreet zullen alle 76 appartementen, twee winkelruimtes en dertien huizen van het nieuwe bouwproject verwarmd worden via een state-of-the-art centrale stookplaats, aangesloten op zonnepanelen. Voor de aanleg en het beheer van het warmtenet zal worden samengewerkt met energiebedrijf Veolia. In de toekomst zal het lokale warmtenet worden aangesloten op het stadswarmtenet van de stad Eeklo.

“Eeklo was de eerste stad in ons land die in 2018 zijn volledige grondgebied onder voorwaarden openstelde voor de aanleg en exploitatie van een coöperatief warmtenet. Het realiseren van stedelijke warmteclusters, zoals in het Molenpark, zullen in belangrijke mate bijdragen tot de uiteindelijke realisatie van het grote warmtenet.”

Luc Vandevelde, burgemeester van Eeklo


Bouw nieuwe groene woonwijk in Eeklo gestart

Minderhinderplan

Naar alle verwachting wordt de eerste fase van het project, waarvan de bouw nu begint en de verkoop loopt, in de zomer van 2024 opgeleverd. In twee gebouwen aan de Molenstraat komen stadsappartementen, die langs de achterkant uitkijken over het nieuwe stadspark. In het park komen voorts nog twee gebouwen met parkappartementen, met volledig zicht op het groen en een eigen gemeenschappelijke binnentuin. Tot slot komen aan de zuidkant van het park gezinswoningen die aansluiten aan de J. Geirnaertstraat met telkens een zuidgerichte, private tuin met berging. Er komen op de site naast publieke fietsenstallingen ook twee grote fietsenstallingen voor de bewoners en 74 ondergrondse parkeerplaatsen. 24 daarvan zullen e-ready zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen voorzien worden van een laadpunt voor elektrische wagens.

Om de overlast voor de omwonenden te beperken, is er in samenwerking met de stad Eeklo een minderhinderplan uitgewerkt. Dit zal ervoor zorgen dat de hinder voor de buurt tot het minimum beperkt blijft.

“Zo wordt het werfverkeer bijvoorbeeld op de site zelf afgewikkeld, zodat het verkeer in de Molenstraat geen hinder zal ondervinden van de werken. Daarnaast worden de naaste buren via een mailing waarop zij konden inschrijven op de hoogte gehouden van het verloop van de werf. Het team ter plaatse doet er alles aan om een kwalitatief project te realiseren, voor de toekomstige bewoners én voor de buurt. Wie op welke manier dan ook hinder zou ondervinden, kan ons daar steeds over contacteren.”

Elisabeth Verstraeten, senior project developer ION