Staat het duurzaamste gebouw ter wereld in Nederland?

  NL   3 februari 2021 Bron: Seneca
Staat het duurzaamste gebouw ter wereld in Nederland?
Foto: Flamco B.V.
Het nieuwe hoofdkantoor van Aalberts hydronic flow control is genomineerd voor de BREEAM Awards 2021. “De nominatie is een erkenning dat wij met onze ambities een van de duurzaamste kantoorgebouwen ter wereld realiseren”, volgens Henk Robers, Chief Operational Officer van Flamco. “Als we winnen, is ons pand ontwerptechnisch overeenkomstig BREEAM-criteria een jaar lang het duurzaamste gebouw ter wereld.”

Het hoofdkantoor is genomineerd in de categorie Commercial Buildings - Design Stage, samen met vier andere gegadigden uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een onafhankelijke jury heeft de shortlist samengesteld op basis van de hoogste BREEAM-beoordelingsprestaties en de bijzonderheid van projecten.

Kansrijke prestaties

Flamco Group scoorde volgens de BREEAM beoordelingsmethode met 90% uitzonderlijk hoog. Medio 2020 ontving Flamco Group het BREEAM ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat voor het nieuwe kantoorgebouw aan de Fort Blauwkapel in Almere. “Daarnaast is het gebouwontwerp bijzonder doordat het geheel energieneutraal is, zowel de gebouwgebonden als de gebruikersgebonden installaties”, licht BREEAM-expert Tom Linneman van Linneman Bouw en Advies toe. Linneman, die Aalberts hfc begeleidt om zo duurzaam mogelijk te bouwen, heeft goede hoop dat zij door de combinatie van de hoge score en bijzonderheid wint.

Online prijsuitreiking

BREEAM maakt duurzaam bouwen integraal meetbaar en is de meest gebruikte certificeringsmethode in Europa. De BREEAM Awards worden jaarlijks uitgereikt voor duurzame prestaties van gebouwen. De jurering van de BREEAM Awards vindt dit jaar, vanwege het coronavirus, online plaats. De prijsuitreiking staat gepland op 25 maart 2021 om 18:00 uur. De oplevering van de nieuwbouw vindt plaats in juni 2021.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo