Algemeen

Sponge winnaar van de Bouwfondsprijs 2003

HILVERSUM - Almere heeft het ontwerp Sponge, van Roland Pouw en Björn van Rheenen, als winnaar van de Bouwfondsprijs 2003 aangewezen. Burgemeester Hans Ouwerkerk reikte de ontwerpers een prijs van 15.000 euro uit. De gemeente zal de plannen van de winnaars bovendien realiseren.

De opdracht van de prijsvraag was het ontwerpen van een bouwplan op een toplocatie in Almere, aan het stationsplein Almere Oostvaarders. Ontwerpers werden gevraagd wonen, werken, winkelen en recreatie te combineren onder het motto 'Mix to the Max, ontwerpen aan de complete stad'.

De vakjury oordeelde dat het plan van Pouw en Van Rheenen eruit sprong doordat er nieuwe vormen van wonen in één groot bouwwerk samenkwamen. "Een bouwwerk dat is opgebouwd als een Edammerkaas; een combinatie van woonruimtes, werkruimtes, vides, patio's en daktuinen. Afgewisseld met verfrissende ideeën zoals een basketbalveldje en een halfpipe op de verdieping van de parkeergarage".

De gemeenteraadsleden kozen uit drie genomineerde projecten. Urban Drive-in haalde de tweede plaats. Het ontwerp van Jeroen Wouters en Menno van der Woude had de voorkeur van de vakjury. Het plan was een voorstel voor een een aantal woningen op drie kavels die met elkaar verbonden worden door een inventief autoroutesysteem. De juryleden vonden de inzending "een goede en creatieve studie waarbij de auto werd beschouwd als troeteldier." Omdat de raad tot een andere conclusie is gekomen, kregen de jonge ontwerpers een troostprijs van 2000,- euro.

Pioniers, het voorstel van Jeroen Wouters en Menno van der Woude, eindigde op de derde plaats. Pioniers is een plan van een flatgebouw waarin zowel jongeren als ouderen wonen.

De prijsvraag is een initiatief van het Bouwfonds en het Nederlands Instituut van Ruimtelijke Ordening (NIROV), speciaal voor jonge architecten tot 35 jaar.
Build for Life