Algemeen

'Spiderman' beklimt hoogste toren

De Franse "Spiderman" Alain Robert heeft vandaag zijn droom waargemaakt: hij heeft het hoogste gebouw ter wereld beklommen, de Burj Khalifa in Dubai.
Robert was net voor zonsondergang begonnen aan de beklimming en zes uur later had hij de 828 meter hoge toren "bedwongen". Hij heeft zelfs de torenspits op het dak beklommen. De kant van het gebouw waar hij aan het klimmen was, werd fel verlicht door krachtige spots.

Robert was niet aan zijn proefstuk: op zijn palmares staan onder meer de Eiffeltoren in Parijs en het Opera House in Sydney, twee gebouwen die hij zonder enige hulp van veiligheidstouwen beklom. Voor zijn klim naar de top van de 828 meter hoge Burj Khalifa moest Robert wel gebruikmaken van een touw en een beschermend harnas, anders kreeg hij van de autoriteiten geen toestemming. De beklimming van de Burj Khalifa is een onderdeel van de conferentie Onderwijs Zonder Grenzen.

Robert keek in elk geval uit naar zijn klimwerk. Een jaar geleden, toen hij aankondigde de Burj Khalifa te zullen beklimmen, verwoordde hij het zo: "Het beklimmen van wolkenkrabbers is mijn grote passie. Klimmen is voor mij net zo belangrijk als eten en drinken. Telkens ik met mijn voeten op de grond sta, heb ik het gevoel dat ik tijd aan het verliezen ben." Alleen de omgevingstemperaturen boezemden hem angst in, want de temperatuur in Dubai schommelt rond de 40°C. Dat heeft hem niet belet om zelfs behoorlijk snel te klimmen: op voorhand had hij geschat dat de beklimming tussen zes en zeven uur zou duren, het werd uiteindelijk zes uur.

Ook interessant


Build for Life