Nieuwbouw

Spectaculair transport van stalen mega-spanten

Woensdagavond 4 juli vindt een omvangrijk en spectaculair transport plaats naar de nieuwbouwlocatie van Lely in de Dijkpolder in Maassluis. Vier stalen spantdelen, elk ruim twintig meter lang, acht meter breed, zullen dan over de weg worden vervoerd naar de bouwplaats. Het nachtelijk transport wordt uitgevoerd met vier vrachtwagens die in colonne over rijksweg A20 zullen rijden. De vrachtwagens zullen op de vluchtstrook naast de bouwplaats stilstaan. Een hijskraan op het bouwterrein zal vervolgens de 25 ton zware spantdelen één voor één lossen en de bouwplaats op draaien.

De spanten maken deel uit van een slimme hoofddraagconstructie die IMd Raadgevende Ingenieurs heeft ontworpen voor het kantoorgedeelte. De draagconstructie wordt uitgevoerd in volledig gelaste mega-vakwerkspanten, zonder boutverbindingen, die de kantoorvleugels laten ‘zweven’. De indrukwekkende liggers vragen per vierkante meter nauwelijks meer staal dan een reguliere constructie, zodat het materiaalgebruik efficiënt is en daardoor goed aansluit bij de hoge duurzaamheidsambities van Lely. De spanten zullen beeldbepalend zijn in het nieuwe bedrijfscomplex. Architectenbureau ConsortArchitects heeft het innovatieve karakter van Lely vertaald in een gebouw met een technische en industriële uitstraling. De constructie met de spanten is daar het meest zichtbare resultaat van, omdat zij zorgen voor een robuust karakter met verfijnde details.

Staalfabrikant Hollandia heeft de spanten op haar locatie in Heijningen in zijn volle lengte geprefabriceerd en daarna voor transport gedeeld. ‘Smart Building’ is de gedachte hierachter. Door de constructie niet op de bouwlocatie in Maassluis uit te voeren, maar ‘in huis’, zorgt Hollandia dat de omstandigheden voor fabricage ideaal zijn. Zo is er geen hinder van weersinvloeden of bouwverkeer en kan Hollandia de kwaliteit optimaal bewaken. Bovendien verloopt het bouwproces in Maassluis hierdoor sneller. Hollandia is gewend om haar platforms, bruggen en andere stalen constructies wereldwijd over water te transporteren. Vanwege de uitzonderlijke breedte van de spanten bleek vervoer vanaf de haven in Maassluis door de stad heen naar de bouwplaats niet mogelijk.

Architectenbureau ConsortArchitects begeleidt Lely ook in het traject om het hoogste niveau van duurzaamheid (BREEAM certificering) voor kantoor en productiehal te behalen. De hoofdaannemer van het project is Dura Vermeer Bouw Rotterdam.