Nieuwbouw

Spanjaarden bouwen maar raak

De Spanjaarden bouwen er lustig op los zonder zich veel aan te trekken van de lokale voorschriften. Het Spaanse dagblad El País meldde donderdag op gezag van de Guardia Civil dat een speciale controle-eenheid van deze instelling in anderhalf jaar tijd bijna 13.000 bouwsels ontwaarde die zonder de benodigde vergunningen zijn opgetrokken.

Toeristische plaatsen
Toeristische plaatsen staan veelal aan kop in deze statistieken. De provincies op de Canarische Eilanden en Granada bijvoorbeeld hebben veel bouwlustigen die zonder toestemming respectievelijk 2220 en 620 illegale bouwwerken realiseerden in de periode januari 2005 juni 2006. De cijfers van Catalonië en Baskenland zijn niet verwerkt, omdat die door andere plaatselijke autoriteiten in kaart worden gebracht.

Huisjes op de middenberm<'/b>
De onderzoeksafdeling van de Guardia heet Dienst Bescherming der Natuur (Seprona) en trof onder meer een huisje aan op een middenberm, een voormalig schuurtje voor landbouwgereedschap dat een vakantiewoning van twee verdiepingen was geworden en tal van houten weekendoptrekjes in natuurparken.

Stranden
In de provincies waar in anderhalf jaar tijd de meeste illegale bouwwerken werden gesignaleerd, bleken plaatsen bij de stranden verreweg de meest geliefde locaties. Opvallende stijger op de lijst van illegaal onroerend goed is in 2006 de natuurrijke provincie Cuenca ten oosten van Madrid. Die heeft in de loop van dit jaar Tenerife (456 meldingen in 2006) van de eerste plaats verdreven met al 520 gevallen.

Telefoon- en elektriciteitsmaatschappijen
Seprona bekritiseert dienstverleners zoals telefoon- en elektriciteitsmaatschappijen. Die bekommeren zich er kennelijk niet om of de aangelegde aansluiting voor een legaal verrezen pand is. In sommige streken bedreigen de illegale bouwers de waterhuishouding door zelf putten te slaan en door geïmproviseerde riolering aan te leggen die het grondwater kan vervuilen. De dienst trof ook veel onopgehelderde kaalslag aan in bossen. Meer dan tweehonderd mensen zijn aangehouden wegens dit 'illegaal urbanisme', maar de dienst moet erkennen dat het meestal bij wat boetes blijft.

Havenstad Cádiz
Aan de zuidkust in de buurt van de havenstad Cádiz is de gemeente Chiclana de la Frontera overgegaan tot legalisering van illegale woningen omdat het er inmiddels al zo veel waren: 15.000.