Nieuwbouw

Spaanse bouwers zijn sterk in Europa

Spaanse bouwers rukken op in Europa. En dat terwijl de eigen bouwmarkt een kwijnend bestaan leidt. De voor 2011 geraamde bouwinvesteringen bedragen 107 miljard euro, beduidend minder dan de 248 miljard in 2007. In de top 50 van Europese bouwers bevinden zich echter maar liefst zeven Spaanse bouwbedrijven.

Samen draaiden ze in 2010 gemiddeld een omzet van maar liefst 8 miljard euro. In de top 25 van Europese bouwers prijken zelfs zes Spaanse bouwers, waarvan het Madrileense ACS het hoogst staat genoteerd met een omzet van 15,4 miljard euro. ACS staat op de vierde plaats in Europa, een positie die de Madrilenen te danken hebben aan de overname van het Duitse Hochtief. Dankzij de overname liep de orderportefeuille op tot een waarde van 64,7 miljard euro.

Hoe hard de Spanjaarden echter ook hun best doen, hun omvang valt in het niet bij de Fransen. Franse spelers als Vinci, Bouyges en Eiffage draaiden een gezamenlijke omzet van maar liefst 78,2 miljard euro. De grootste speler is Vinci, dat met 180.000 medewerkers in 2010 nog goed was voor een omzet van 33,4 miljard euro.

Gebaseerd op: Cobouw