Algemeen

Spaanse architecten bouwen bibliotheek

Op het Binnengasthuisterrein in de binnenstad komt een lobvormig paviljoen naar een ontwerp van het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz. Hierin komt de bibliotheek van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

De selectiecommissie, die zich liet adviseren door architect Pi de Bruijn, prijst het voorstel vanwege de aantrekkelijke eenvoud en de verrassende vorm.
Het gebouw, dat oogt als een hand met drie vingers onder een schuin aflopend dak, biedt de door de universiteit gewenste openheid. Bovendien hoeft reeds bestaande woningbouw aan de Klovenierswal niet te wijken. Evenmin ondergaat de Nieuwe Doelenstraat een ingrijpende verandering.
Het Spaanse voorstel heeft ook de voorkeur van het Stadsdeel Centrum. De architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz zijn ook verantwoordelijk voor de restauratie en uitbreiding van het Rijksmuseum.
Het voorstel van Cruz Y Ortiz is uitverkoren boven ontwerpvisies van bureau Benthem Crouwel en het Belgische bureau Robbrecht en Daem. Het Nederlandse ontwerp, twee kegelvormige bouwdelen die door een glazen atrium zijn verbonden met een rechthoekig gebouw, ontmoet veel sympathie. Het voorstel viel af vanwege de gevel. Een glazen gebouw afgedekt door stroken van baksteen in de stijl van de Amsterdamse School ontbeert naar de smaak van de selectiecommissie voldoende toegankelijkheid. Ook zou het minder goed passen in de historische omgeving.
Aan de bouw van de nieuwe bibliotheek is een jarenlange discussie voorafgegaan. Aanvankelijk wilde de universiteit een veel grotere bibliotheek op het Binnengasthuisterrein bouwen.
Build for Life