Soprema schakelt versnelling hoger met nieuwe productievestiging in Tongeren

  BE   8 september 2020 Bron: Soprema
Soprema schakelt versnelling hoger met nieuwe productievestiging in Tongeren
Lokaal kopen, lokaal produceren, lokaal werken… nooit was er meer aandacht voor het belang van duurzame plaatselijke economie en de globale ecologie. De hoogtechnologische isolatiefabriek van Soprema in Tongeren draagt daartoe bij met aantrekkelijke arbeidsplaatsen en de productie van 100% recycleerbare XPS dat met het grootste respect voor de omgeving wordt vervaardigd.

De komende maanden legt Soprema de laatste hand aan de productielijnen voor XPS-isolatie. XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is een mooi alternatief voor klassieke isolatie en kent een steeds groter wordend succes bij plaatsers, voorschrijvers en bouwhandelaren omwille van zijn uitstekende eigenschappen en eenvoudige verwerking. (Meer over XPS: zie laatste alinea). Daarmee nadert de realisatie van de nieuwe fabriek en het distributiecentrum – waarvan de bouw begon in april 2019 en met een kostenplaatje van 50 miljoen euro – zijn voltooiing.

Soprema productievestiging in Tongeren

Lokale werkgelegenheid

In de isolatiefabriek gaan 100 werknemers aan de slag. Soprema voert een actief wervingsbeleid om vooral talent uit de regio aan te trekken en zo bij te dragen aan een gezonde lokale economie. “We zijn trouwens altijd geďnteresseerd in gemotiveerde medewerkers die onze toekomst mee helpen bouwen. Waar we vooral naar kijken is of mensen de juiste drive hebben, want de kneepjes van het vak brengen we bij door een uitgebreide interne training”, zegt Roel Hendrickx, Plant Manager.

Soprema productievestiging in Tongeren

Hart voor omgeving en milieu

Door lokaal te produceren en te distribueren, vermindert de druk op het milieu sowieso, maar Soprema gaat heel wat groene stappen verder. Het fabrieksgebouw zelf etaleert de waarde die gehecht wordt aan zorg voor de omgeving: optimale bereikbaarheid, zonnepanelen, groendak, waterdoorlatende verharding, bufferbekkens en infiltratievijvers…

Het productieproces wordt ook geoptimaliseerd om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben en een minimale CO2-impact:
 • XPS heeft een zeer lange levensduur en is bestand tegen vocht, schimmel en rot
 • Er is geen productieafval: tijdens het productieproces wordt het meteen weer verwerkt (zero waste), een unicum in de sector
 • Soprema vervaardigt de isolatie met een klimaatvriendelijke CO2- techniek
 • Basisgrondstof voor de XPS-isolatie is gerecycleerde EPS (piepschuim)
 • XPS is een meerwaarde in de circulaire economie: XPS kan overal in de bouwschil worden toegepast en bij renovatie gemakkelijk een nieuw doel dienen (bijv. muurisolatie die geplaatst wordt in de vloer) of gerecycleerd worden
 • Er komen geen giftige of schadelijke stoffen vrij, noch bij plaatsing, noch bij afbraak

In de nabije toekomst verzet Soprema opnieuw de bakens en zal het mogelijk zijn om verouderde XPS te gebruiken om nieuwe XPS mee te maken.

De vele troeven van XPS

Professionals rekenen op XPS voor de isolatie van (spouw)muren, vloeren, platte en hellende daken, gevels, funderingsmuren, parkings en parkeerdaken omdat de goed isolerende platen druk- en maatvast zijn, vochtbestendig en 100% recycleerbaar. Bovendien weegt het materiaal weinig en is het eenvoudig te snijden en te verwerken. Kortom, XPS bewijst zijn diensten in de hele bouwschil.

Soprema productievestiging in Tongeren

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo