Algemeen

Solide basis voor Agoria Bouwproducten in 2007

2007 was globaal genomen een positief jaar voor de sector bouwproducten met een omzetstijging van 12%. 2008 wordt echter minder rooskleurig als gevolg van een vertraging in de bouw. Er zal nog altijd groei zijn, maar minder dan in 2007. Die vertraging zal zich laten voelen bij de leveranciers van bouwproducten die in Agoria zijn verenigd. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om zaken te doen.

De ondernemingen van Agoria Bouwproducten klokten in 2007 af op een omzet van 9 miljard euro, wat 12% meer is dan het jaar ervoor. Enkele dagen voor de beurs Batibouw opnieuw van start gaat, is de federatie van de technologische industrie bijzonder verheugd te kunnen melden dat dankzij deze opleving nieuwe banen konden worden gecreëerd. In 2007 waren 46 200 mensen aan het werk in de sector, d.i. iets meer dan in 2006 (+0,3%).

In deze sector vertegenwoordigt Agoria de fabrikanten van uitrusting voor de bouw (verwarmingsketels, sanitair, metalen meubelen, brandbeveiliging, kozijnen, ventilatie...) en behartigt de federatie hun belangen.

De ondernemingen actief in de bouw van metalen meubelen en gespecialiseerd in de levering van elektrische uitrusting voor de bouw zetten een mooie prestatie neer. Op het domein van lucht- en koeltechnieken (klimaatregeling, koeling…) deden de ondernemingen het zelfs bijzonder goed.

2008 zakt terug

Volgens de najaarsvooruitzichten van de Nationale Bank zullen de investeringen in de residentiële woningbouw in 2008 maar met 1,2% groeien, wat het laagste peil van de afgelopen vijf jaar is. In de utiliteitsbouw daarentegen zijn de signalen minder gemakkelijk te interpreteren. Er is in elk geval geen reden tot uitbundig optimisme.

"We zijn tevreden over de prestaties van de sector in 2007. Voor 2008 zien de indicatoren er echter aanzienlijk minder goed uit. Toch zijn er heel wat kansen die onze ondernemingen moeten grijpen", zegt Dominique Du Tré, directeur van Agoria Bouwproducten.

Milieu schept kansen

Milieubescherming biedt heel wat kansen voor de sector. Het Europees Klimaatplan - 20% minder CO2-uitstoot en 20% hernieuwbare energie tegen 2020 - zal een grote stimulans zijn voor fabrikanten van producten die het energieverbruik van gebouwen beperken (hoogrendementsketels, intelligente verlichting, ventilatiesystemen, superisolerende ramen...).

Agoria wijst erop dat in dit segment nog niet veel inspanningen zijn geleverd, in tegenstelling tot wat de industrie al heeft gerealiseerd. Volgens een studie van Isoterra, een groep van ondernemingen in de bouwsector, zijn de Belgische woningen verantwoordelijk voor bijna 22% van de CO2-uitstoot in ons land. Als er geen specifieke maatregelen worden genomen, zal de CO2-uitstoot van woningen tegen 2020 nog met 14% stijgen in vergelijking met 1990.

"De nadruk moet worden gelegd op specifieke acties gericht op particulieren en de CO2-uitstoot van verwarmingssystemen. Er moet zo snel mogelijk worden gezorgd voor een financieringssysteem dat is aangepast aan gezinnen met een laag inkomen, zodat ze bijv. kunnen investeren in een condensatieketel. Ondanks de informatie-inspanningen die zijn geleverd, vinden we bovendien ook dat de informatie voor het grote publiek over de premies en fiscale aftrekregelingen waarin wordt voorzien om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren nog te complex is." aldus Dominique Du Tré.

Maatschappelijke kansen

De toegankelijkheid van gebouwen voor ouderen en mindervaliden vormt een grote uitdaging voor onze maatschappij en de fabrikanten van bouwproducten. Zo zal in 2030 een kwart van de Belgische bevolking ouder dan 65 zijn. Dat betekent dat de behoefte aan uitrusting die het leven van die mensen makkelijker maakt zal groeien. Denken we maar aan (trap)liften, maar ook aan automatische deuren, leuningen in gebouwen, gemotoriseerde systemen om ramen en rolluiken te bedienen... In Vlaanderen neemt Agoria bovendien deel aan werkgroepen die zich over deze problematiek buigen.

Kansen in het buitenland<.b>

Belgische technologie en knowhow hebben niet alleen in eigen land naam en faam. Onze bouwproducten kunnen heel goed in het buitenland worden verkocht. Radiatorfabrikant Jaga mag gebouwen in Rusland uitrusten, maar er zijn ook grote werven in onze buurlanden. Een overzicht.

Kanaal Seine – Noord-Europa:

In Noord-Frankrijk moeten bij de aanleg van het kanaal Seine - Noord-Europa, dat het bekken van de Seine en de Schelde moet verbinden, heel wat bouwwerken en bijhorende gebouwen worden gerealiseerd. Het kanaal zal vervolgens bedrijven aantrekken die op hun beurt ook weer gebouwen nodig hebben.

Belval:

De Luxemburgse overheid is gestart met de bouw van een nieuwe stad van 250 000 inwoners in het zuiden van het Groothertogdom: Belval. Daar zal ook de universiteit van Luxemburg een plaats krijgen.

Het Louvre in Lens:

Het Louvre-musem opent in 2010 een 'dochtermuseum' in het Noord-Franse Lens. Het definitieve voorontwerp is in november jl. goedgekeurd. Het zal bestaan uit een aantal gebouwen met een glazen dak en met aluminium beklede muren.

Overzeese export

Ook export naar verre landen is mogelijk. Zo werden tijdens een recente economische missie van Agoria naar Dubai niet minder dan 350 (geplande) werven geteld!

"2008 zal ongetwijfeld een moeilijker jaar zijn voor de ondernemingen van de sector bouwproducten. Het gaat echter niet om een nulgroei en er dienen zich wel degelijk kansen aan," besluit Dominique Du Tré.
Build for Life