Duurzaam Bouwen

Sociale passiefwoningen uit proefproject geopend

Afgelopen vrijdag zijn in het Limburgse Dilsen-Stokkem de eerste sociale passiefwoningen geopend in een reeks proefprojecten van de Vlaamse regering. Na enkele recente aankondigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, o.m. de resultaten van de opeenvolgende oproepen voor Voorbeeldprojecten en de ondertekening van het akkoord “Brussel Passief in 2015”, toont dit initiatief dat zeer energiezuinig bouwen ook in Vlaanderen succesvol gerealiseerd wordt, deze keer in de context van sociale huisvesting. Een week geleden nog werd de eerste passiefschool in een reeks van 20 proefprojecten in gebruik genomen.

Passiefhuis-Platform heeft destijds ook het initiatief voor de sociale passiefbouw mee voorbereid en is tevreden dat nu ook in Vlaanderen de mogelijkheden voor zeer energiezuinig bouwen benut worden in sociaal zwakkere middens. Tegen een achtergrond van een tekort aan sociale woningen, snel stijgende energieprijzen en groeiende energiearmoede is dit duidelijk de juiste keuze. Bovendien verschaft de bouw ervan lokale, niet delokaliseerbare werkgelegenheid. Zoiets valt vandaag in Limburg (maar ook in de rest van Vlaanderen) wellicht niet in dovemansoren.

De organisatie hoopt dus dat deze sociale passiefwoningen (en die van de andere proefprojecten) nu snel algemene navolging krijgen. Zo kan ook Vlaanderen haar invulling geven aan de Europese verplichting om tegen 2021 (private gebouwen) / 2019 (publieke gebouwen) enkel nog “nearly zero energy buildings” te realiseren, waarvoor het passiefhuisconcept zich perfect leent.

De bouwsector heeft de boodschap begrepen en schoolt zich intussen om naar energieneutraal bouwen. Passiefhuis-Platform werkt daar zeer actief aan mee door een nieuw, uitgebreid en modulair cursusaanbod te organiseren. Wie vorming zoekt, kan terecht op www.passief.be/opleidingen, waar haar aanbod 2012-2013 uitgebreid voorgesteld wordt.