Architectuur

Sloopplannen voor te modern Ara Pacis Museum in Rome

Het Ara Pacis Museum, dat twee jaar geleden werd geopend in het historische stadshart van Rome, mag niet blijven bestaan in zijn huidige vorm. Dit heeft Silvio Berlusconi’s staatssecretaris voor Cultureel Erfgoed Francesco Giro gezegd.
Tijdens zijn bezoek aan het museum eind juli noemde Giro het uit marmer, glas en staal opgetrokken gebouw van de Amerikaanse architect Richard Meier ‘de trieste erfenis van de vorige regering, opgelegd aan de inwoners van Rome door twee burgermeesters die het tegen elke prijs wilden hebben.’

Het ontwerp van Meier, die hiermee het Ara Pacis-altaar van keizer Augustus uit 13 voor Christus van ombouw voorzag, was het paradepaardje van linkse oud-burgermeesters van Rome Walter Veltroni en Francesco Rutelli. Het museum was een van initiatieven die Rome klaar moesten maken voor het nieuwe millennium. De bouw kostte 16 miljoen euro.

Maar na de wisseling van een centrum-linkse naar een rechtse regering en met een nieuwe burgermeester in de Italiaanse hoofdstad, wordt Meiers ontwerp door de huidige politieke machthebbers minder positief beoordeeld.

Sterker nog, het is de huidige, rechtse burgermeester van Rome, Gianni Alemanno, een doorn in het oog. Toen hij afgelopen april aan zijn ambtstermijn begon, beloofde hij het museum af te breken omdat ‘het niet zou passen in het hart van de oude stad.’ In de daarop volgende maanden werd weinig actie ondernomen omdat de sloop geen prioriteit zou hebben. Maar met het bezoek van staatssecretaris Giro staat het gebouw opnieuw in de belangstelling. Giro noemde Meiers ontwerp ‘lelijk en overdreven’ en een klap in het gezicht van de inwoners van Rome. ‘Als het aan mij lag, werd het helemaal afgebroken, maar dit is onmogelijk, omdat het geld hiervoor ontbreekt.’

In plaats van totale sloop stelde de staatssecretaris voor twee buitenmuren aan te passen. De horizontale muur die de rivier de Tiber van de fontein scheidt, zou moeten worden afgebroken omdat deze de monumentale San Girolamo-kerk aan het zicht onttrekt. Om dezelfde reden zou de verticale muur voor de San Roccokerk moeten worden verlaagd – een inhoudelijke ingreep, omdat de muur een integraal onderdeel vormt van Meiers ontwerp en dus moeilijk is aan te passen zonder de structuur van het gebouw aan te tasten.

Meiers museum staat inmiddels symbool voor de scherpe tegenstelling in de Italiaanse discussie over in hoeverre eigentijdse architectuur gebouwd mag worden naast historische overblijfselen.

‘We zijn er zo gefixeerd op dat we de bakermat zijn van de kunst en cultuur dat we niet zien dat we gegijzeld worden door politici, archeologen en intellectuelen die praten maar niets doen’, zegt de Romaanse architect Franceso Coppari. ‘Als we zo doorgaan, wordt Rome een dodenstad. Prachtig voor winkelende Japanners en dronken Amerikanen, maar zeker geen moderne metropool.’

Het Ara Pacis Museum en Meiers kantoor in New York waren onbereikbaar voor commentaar.

Ook interessant