Architectuur

Sloop en auteursrecht

Onlangs besloot de Hoge Raad dat het Wavin-gebouw van architect Evert Jelles gesloopt moest worden. Door de aanwezigheid van asbest in het gebouw en de hoge verbouwingskosten bleek hergebruik van het pand als ouderenhuisvesting niet haalbaar. Beroep van Jelles op zijn auteursrecht mocht niet baten.

Het door Jelles ontworpen kantoorgebouw voor de firma Wavin werd in 1967 in gebruik genomen, zo is te lezen op de site ArchiNed.

Toen de gemeente in maart 2000 dadwerkelijk besloot om te gaan slopen, begon Jelles een rechtzaak zich beroepend op de Auteurswet 1912. Hij stelde dat aantasting van zijn werk nadelig zou zijn voor zijn naam, of zijn positie als architect. Op 21 november 2001 wees de rechtbank de eis van Jelles af. Van aantasting zou geen sprake zijn omdat het om sloop zou gaan. Jelles liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. De Hoge Raad bekrachtigde op 6 februari jongslede het vonnis van de rechtbank, maar op andere gronden. Ook in geval van sloop of vernietiging is er sprake van aantasting, maar de gemeente had goede reden om tot sloop over te gaan en handelde zorgvuldig zodat er geen sprake was van 'reputatieschade'.