Algemeen

Slimme verf houdt warmte vast

Het Duitse bedrijf Bioni Shield Energy Coatings in Oberhausen heeft een verf ontwikkeld die vochtregulerend is en tot 30 procent energie kan besparen. De coating werkt op dezelfde manier als skipakken of sportkleding: vocht kan wel van binnen naar buiten, maar niet van buiten naar binnen. De coating 'weet' bovendien dat de seizoenen veranderen: in de winter houdt hij de warmte vast, 's zomers geeft hij die juist af.

De basis van de coating bestaat uit glas: bij de productie hiervan blijven minuscule glasbolletjes over. Deze bolletjes worden in de coating verwerkt. Omdat ze hol zijn, combineren ze een lage massa met een hoog volume. Ook het gewichtsaandeel in de verf is relatief klein. De energiebesparing is afhankelijk van het materiaal waarop de coating wordt aangebracht, maar het gemiddelde ligt rond de 25%. De verf is watergedragen en wordt voorzien van een speciaal ontwikkeld bindmiddel. Hij kan opgebracht worden met kwast, roller of spuit.

Beter gevoelsklimaat
De verf is geschikt voor zowel buiten als binnen. Sven Knoll, commercieel directeur: 'Als je de verf binnen gebruikt, krijg je een gevoelsklimaat waarbij de temperatuur als hoger wordt ervaren dan deze in werkelijkheid is. Uit tests blijkt dat de temperatuurverdeling in de ruimte en de luchtcirculatie anders zijn dan normaal. Een van de besparende effecten daarvan is, dat de bewoners de verwarming lager zullen zetten.' Ook de vochtregulerende werking bespaart veel energie: een droge wand houdt de warmte veel langer vast dan een vochtige wand. De membraamwerking van de coating zorgt ervoor dat het overtollige vocht in de muur aan de buitenlucht wordt afgegeven.
Build for Life