Interieur

Slaapkamer wordt oase van rust en luxe

Comfortabel slapen vraagt tegenwoordig om nogal wat technisch vernuft. Niet alleen moet het lichaam op alle plaatsen goed ondersteund worden, ook de temperatuur en vochtigheid moeten aan nogal wat eisen voldoen. En dan zijn er nog de allergieën om rekening mee te houden. Maatwerk is dan ook het toverwoord want ieder lichaam is anders. Voor wie écht wil investeren, zijn er computergestuurde programma's die zorgen dat bedden en matrassen aangepast kunnen worden aan elke slaper. Zo zijn er lattenbodems die op maat gemaakt worden, net als matrassen.

Het toppunt van techniek in de slaapkamer is wel het multimediabed van het Duitse Ruf Betten. Vanaf 6300 euro in de winkel maar dan heb je ook een thuisbios in de slaapkamer. Het ledikant is uitgerust met een projectiescherm dat in het voeteneinde verdwijnt en met een afstandsbediening weer omhoog getoverd kan worden. Het hoofdeinde om tegenaan te leunen tijdens de film is verstelbaar en in het midden zit een mediarek waar alle toestellen op aangesloten kunnen worden. Alles werkt via de beamer waardoor op het scherm niet alleen televisie of film gekeken kan worden, maar ook gecomputerd. De laptop, playstation of de home cinema set zijn er allemaal op aan te sluiten. En het werken met projectie voorkomt de moeë televisieogen.

Spiritualiteit

Als tegenhanger van de techniek is er ook veel aandacht voor spiritualiteit in de slaapkamer. Gedachtegoed dat oorspronkelijk uit oriëntaalse landen komt, krijgt een vertaling in huisaltaartjes, kaarsen en boeddhabeeldjes. De oosterse cultuur heeft daarmee zijn weg gevonden naar de slaapkamer. Ook dessins, houtsoorten, stoffen en accessoires geven een oosterse uitstraling. Dat het huis een welness room nodig heeft om in te ontspannen en tot rust te komen, bewijst ook de nieuwe invulling van de oude logeerkamer.

Trendanalist Monique van der Reijden ziet een duidelijke ontwikkeling richting de spakamer in huis. "Het bed dat bijna nooit gebruikt wordt, gaat de logeerkamer uit en de slaapbank erin", vertelt Van der Reijden. "In de nieuwe ruimte komt een yogamat en fitnessaparaat." Ook veel groene planten, ja zelfs de hangplant als sliertjesgordijn, onderstrepen het gevoel van rust en gezondheid. "De kamer heeft een verzameling dingetjes op de grond om alle zintuigen te prikkelen en is heel wit of juist met veel donkere kleuren", vertelt Van der Reijden. Om het gevoel van de spa te onderstrepen kunnen zelfs tegeltjes met spiegeltjes en glitters gebruikt worden.

Ook de stoffen krijgen veel aandacht, zowel in dessin als techniek. Niet verwonderlijk dus dat grote modemerken zoals Esprit, Calvin Klein en Mexx inmiddels beddengoed ontwerpen. "Glans mag weer en romantiek is terug met borduursels, stiksels en versierseltjes met pailletjes en glimmende draden", vertelt Van der Reijden. Ook ziet ze een terugkomst van het klassieke beddengoed zoals doorgestikt damast en patchwork plaids en spreien. "En daar past dan goed een kroonluchter bij als sfeerverlichting." De dessins zijn warm en geven een exclusieve uitstraling aan de kamer. De kleurstelling is natuurlijk volledig in harmonie met de vloerbedekking, gordijnen en wandbekleding. Overgewaaid uit de meubelindustrie worden er ook matrassen vervaardigd met een toplaag van paardenhaar. Paardenhaar is duurzaam en beter voor de warmte en het vocht.

Geur

Maar ook de techniek is niet aan de stoffen voorbijgegaan. Zo zijn er stoffen die een geur afgeven zodra je erop gaat liggen waardoor de kamer altijd in lavendelnevel gehuld is. Andere stoffen kunnen afkoelen bij overmatige warmte en weer opwarmen als het kouder wordt. Alles om de absolute nachtrust niet te verstoren. Door zilver en aloë vera aan de stof toe te voegen wordt statische elektriciteit afgevoerd. Veel vernieuwing van bedden, matrassen en kussens komt uit de Scandinavische landen, vertelt Jos van Gelderen van Bröring Slaapcomfort in Amstelveen. Landen waar het 's winters maar een paar uur per dag licht is, zijn niet voor niets specialisten in comfort, zachtheid en geborgenheid. De oplegmatras komt er vandaan, net als de verstelbare boxspring. "De oplegmatras - ook wel het toppertje genoemd - maakt het bed iets zachter omdat je er iets meer in ligt", vertelt Van Gelderen. "Bovendien verlengt het de duurzaamheid van het matras." De oplegmatras voorkomt immers dat het eigenlijke matras vies wordt en bovendien heeft hij een afhaalbare hoes.

Ruimtelijkheid

De verstelbare boxsprings geven dat oude Amerikaanse hotelgevoel en zijn een tegenhanger van de lage bedden die als eilanden in de kamer staan en oosters aandoen. "Het voordeel van een laag bed is dat je de ruimtelijkheid bewaart in de vaak kleinere ruimtes", vertelt Monique van der Reijden. " Maar voor mensen die slecht ter been zijn, is juist een hoog bed beter. Eén ding is zeker: koop een bed 's ochtends en niet aan het einde van de dag, want dan ligt alles lekker", adviseert Van der Reijden.