Algemeen

Servatius boekt groot verlies door mislukken Campus

Woningcorporatie Servatius in Maastricht heeft vorig jaar een verlies geleden van € 130 mln. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Het resultaat van Servatius over 2009 vertoont voor een deel hetzelfde beeld als dat van andere corporaties. Maar bij Servatius komt daar een grote verliespost bij door het beëindigen van het Campus project.

De door Santiago Calatrava ontworpen Universiteitscampus leidde tot een verlies van € 60 mln. In totaal kan dit maximaal € 75 mln bedragen. In 2008 was al € 15 mln afgeboekt op het project. Daarnaast zijn de kosten voor de reorganisatie (€ 4 mln) volledig ten laste van de Jaarrekening 2009 gebracht.

Voor volkshuisvestelijke projecten en investeringen (herstructurering, nieuwbouw) zijn onrendabele toppen afgeboekt en voorzieningen getroffen ter waarde van € 27 mln.

Het bezit is gewaardeerd tegen bedrijfswaarde. De malaise op de woningmarkt heeft grote gevolgen voor de waardering van de woningvoorraad van Servatius. Door de waardedaling in 2009 van het onroerend goed moet een bedrag worden afgeboekt van € 39 mln op een totale bedrijfswaarde van € 618 mln (bezit in exploitatie en bezit in ontwikkeling).

Toen de bouw van de campus was al gestart, besloot de corporatie het project te stoppen omdat ze de sterk gestegen kosten niet meer kon opbrengen. Daarna kwam Servatius in een bestuurlijke- en organisatorische crisis terecht. De bestuurder moest het veld ruimen en de Raad van Toezicht stapte op. Servatius kwam onder toezicht te staan van de minister van WWI. In opdracht van minister Van der Laan is eind 2009 een herstelplan opgesteld voor de financiering van Servatius inclusief het campus project. Het plan behelst een aantal ingrijpende maatregelen die nodig zijn om Servatius financieel gezond te maken. Het betreft bezuinigingen op organisatie en onderhoud, de verkoop van bestaande huurwoningen en het afstoten van commerciële projecten. Het herstelplan heeft al geleid tot een betere beoordelling door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), die Servartius weer als A1-corporatie gekwalificeerd. Dat wil zeggen dat het vermogen van de corporatie in overeenstemming is met de plannen voor de komende vijf jaar.

Ook interessant


Build for Life