Algemeen

Sector bouwproducten groeit en werft weer aan

De sector van de bouwproducten in ons land heeft het afgelopen jaar weer aangeknoopt met groei (+ 5,9%) en ook 2011 wordt positief (+3,8%). Dat blijkt uit gegevens van Agoria, de federatie van de technologische industrie. En dat betekent ook goed nieuws op het jobfront: heel wat bedrijven uit de sector zullen komend jaar weer aanwerven. Het herstel van de export en de stijging van de bouwvergunningen voor residentieel en niet-residentieel vastgoed zorgen voor vertrouwen. Bij de start van Batibouw, vraagt Agoria aandacht voor de vrije keuze tussen fiscale stimuli voor de consument: “Het kan niet dat de overheden bepaalde producten of technologieën subsidiëren en andere niet.”

Na een moeilijk crisisjaar 2009, stond 2010 in het teken van het herstel. En bij de start van Batibouw kijkt de sector van de bouwproducten hoopvol vooruit naar een verder herstel. Ons land telt heel wat bedrijven die actief zijn op deze markten. Denk maar aan fabrikanten van ramen, poorten, ventilatietechnieken, fotovoltaïsche panelen, verwarming, koeling, zonnewering, verlichting, liften, beveiliging tegen brand of inbraak,...

Niveau van voor de crisis

Bedrijven die actief zijn in de branche van lucht- en koeltechniek (+11 procent) deden het in 2010 erg goed. Maar ook de bedrijven in de branches verwarming, liften en metaalschrijnwerk tekenden een flinke groei op. “Niet helemaal onlogisch gezien heel wat bedrijven ook een scherpe terugval in 2009 optekenden,” zegt Dominque Du Tré, directeur bouwproducten van Agoria. “Stilaan komen zij terug op het niveau van voor de crisis.”

De staalbouwsector blijft het echter moeilijk hebben, voornamelijk door de terugval van de grote infrastructuur- en bouwprojecten. Du Tré: “De bedrijfsinvesteringen in onroerend goed liepen in 2010 terug, in 2011 wordt wel weer een groei verwacht, maar onvoldoende om op het niveau van voor de crisis terug te komen.” Wat ook zorgen baart, is dat de gegarandeerde activiteitsduur van de bouwproductenbedrijven voorlopig nog laag blijft: de orderboekjes zijn gevuld, maar slechts gemiddeld anderhalve maand. De markt van de woningbouw herstelt langzaam, maar zal in de komende jaren terug aanknopen met de groei van voor de crisis.

Veel premies, maar niet altijd de juiste

Agoria vraagt naar aanleiding van Batibouw aandacht voor meer keuzevrijheid bij fiscale stimuli. “Het is goed dat de verschillende overheden veel stimuli en premies voorzien voor investeringen in milieuvriendelijke en energiezuinige bouwproducten. Maar de verschillende overheden subsidiëren niet altijd de juiste producten en technologieën, vaak ten koste van betere technologieën. Denk maar aan het onderscheid van subsidiëring tussen verschillende types van mechanische ventilatiesystemen.”

“Daarom vragen we het onderscheid voor premies af te schaffen. Laat aan de bouwer of verbouwer een vrije keuze en schaf de financiële discriminaties gewoon af,” besluit Du Tré.
Build for Life