Architectuur

'Seconde' leidend in ontwerp brandweerkazerne Harderwijk

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt de nieuwe brandweerkazerne van Harderwijk. De gemeente stelde in de selectie niet ervaring met soortgelijke opdrachten centraal, zoals bij de meeste Europese aanbestedingen, maar visie en aanpak. Een goed voorbeeld dat navolging verdient, vindt ir. Joost Ector. “Er wordt vaak geklaagd over selecties. Het is daarom belangrijk dat we dit soort positieve voorbeelden ook onder de aandacht brengen.”
In de door BBN Adviseurs georganiseerde selectie werd geen uitgewerkt plan gevraagd, maar de visie van het bureau op de opgave. Centraal daarin stonden de stedenbouwkundige inpassing, architectuur, duurzaamheid en het ontwerpen voor meerdere gebruikers. Behalve de vrijwillige Harderwijker brandweer krijgen ook het Rode Kruis en de regionale brandweer (cluster Veluwe-West en veiligheidsregio Noordoost-Gelderland) het gebouw als thuishaven.

Het besef dat één seconde letterlijk het verschil kan maken tussen leven en dood, inspireerde Ector Hoogstad Architecten tot het ontwikkelen van een visie waarin de logistiek van het gebouw tot op de vierkante millimeter wordt geoptimaliseerd; iedere seconde is er één. De komende maanden wordt het concept uitgewerkt tot een hyperefficiënte en -effectieve kazerne.

Het overgrote deel van de vragen die in de selectieprocedure werden gesteld, kwam van Ector Hoogstad Architecten. “Natuurlijk hebben we wel veel ervaring met complexe logistieke gebouwen. En juist daaróm hadden we veel vragen. Vragen die ook de opdrachtgever weer tot nadenken stemden. We zijn heel gedreven om de beste brandweerkazerne te ontwerpen, en dat enthousiasme is beloond”, zegt Ector.



Uiteraard is er veel aandacht voor de architectuur van het gebouw. “Een brandweerkazerne is een ‘gebruiksvoorwerp’. Maar het is ook een plek waar mensen werken, elkaar ontmoeten en verblijven. In dit geval zijn er ook nog meerdere gebruikers. Die krijgen allemaal een plek met een eigen identiteit.”

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt de kazerne op basis van de negen BREEAM-duurzaamheidsprincipes. De bouw start naar verwachting in 2011. In 2013 moet de nieuwe brandweerkazerne van Harderwijk klaar zijn.