foto boven: De Puinmuur is een ontwerp van Duotuin. Een goedkope oplossing van ontwerpers Margriet Essink en Tom Mosman. De bakstenen komen uit een gesloopt gebouw en worden bijeengehouden door stalen betonvlechtmatten. De geiser in de puinmuur zorgt voor warm water in de gegalvaniseerde bak, die oorspronkelijk bedoeld is als drenkbak voor vee.
Steen
- Bakstenen zijn voor de hand liggend om een stenen muur op te trekken. Een muurtje tot één meter gaat nog wel als u niet veel ervaring met metselen heeft. Moeilijker wordt het als de muur hoger wordt. Bent u niet zeker, laat het dan aan de vakman over. Een saaie bakstenen rechttoe, rechtaan muur verandert als u er nisjes in verwerkt of een doorkijkje.
- In plaats van gemetseld kan er ook gestapeld worden met ruwe of onbewerkte stenen. Ook hier heb je wel wat vaardigheid voor nodig.

Gegalvaniseerde golfplaten kunnen ook heel goed dienen als erfafscheiding, zeker in een moderne tuin. Het is een heel neutrale schutting die geen onderhoud vereist. Mooi in combinatie met donkergrijs basaltsplit en hout zoals hier. Het lichte groen van de planten geeft de tuin een frisse uitstraling. Een ontwerp van Pieter Janssen.
Hout
Er bestaat een keur aan houten afscheidingen. Voor de moderne, landelijke of klassieke tuin. Ze zijn kant-en-klaar te koop. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar veel goedkoper is dat niet.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een Carp Garant tuinafscheiding van vurenhout.
- Bamboe wordt tegenwoordig ook veel gebruikt. Het is sterk en kan op verschillende manieren gebruikt worden.
- Datzelfde geldt voor rieten afscheidingen.

Dit is een wiepenschutting. Pardon, wat zijn wiepen? Wiepen worden van oudsher gebruikt als materiaal voor zinkmatten om afkalving in zee tegen te gaan. Tegenwoordig worden er schuttingen van gemaakt. Leuk toch?
Stevige palen met een tussenruimte van 60 tot 80 cm stevig in de grond plaatsen (liefst een meter diep). Gebruik soepele wilgentakken, die een werklengte hebben van bij voorkeur 2,5 meter. Verwerk ze vers gesneden. Voor een schutting van zo’n twee meter gaan circa 90 twijgen boven elkaar. Bij tuincentra zijn ook wilgentakken panelen te koop.
Harde materialen

Dicht maar toch ook weer open zijn deze tuinschermen Excellent van Hillhout. De diepgroene aluminium profielen zitten in een houten raamwerk. De LOUVRESCHERMEN zijn er in verticaal, 180 x 90 cm voor € 149,95 en horizontaal, ook in 180 x 90 voor dezelfde prijs.
Niet zo gebruikelijk, maar glas-in-lood is ook mogelijk. En wat dacht u van glazen stenen? Maar zoals voor elke afscheiding geldt: het moet wel veilig zijn, dus het liefst veiligheidsglas en het raamwerk moet stevig staan. Komt bij dat dit niet de goedkoopste vorm van erfafscheiding is. Ook metaal is te gebruiken voor een afscheiding. Denk aan siersmeedwerk. Mooi, maar de privacy gaat verloren door de open structuur en het is prijzig om te laten maken. De goedkoopste manier zijn metalen golfplaten, die bij elke bouwmarkt te koop zijn. Of metalen traanplaten in combinatie met hout. Er bestaat ook corten-staal, dat roest zonder het metaal aan te tasten. Het mooie roestbruin oogt heel natuurlijk in de tuin.
Beton

In deze tuin, ontworpen voor de Chelsea Flower Show in Londen, is o.a. gebruikgemaakt van een gestuukte muur. Vrij massief, maar toch heel mooi door het kleurgebruik, de hoogteverschillen en de nissen en het doorkijkje.
Natuurlijk

Nog meer ideeën
Wilt u eens wat anders, dan kunt u ook stof gebruiken. Bijvoorbeeld zeildoek, dat gespannen kan worden tussen palen met spankabeltjes van staal (bouwmarkt). En bent u handig met kwast en palet, dan maakt u natuurlijk uw eigen muurschildering. Buizen van pvc, die normaal voor de afvoer worden gebruikt, kunt u naast elkaar zetten. Voorbehandelen met een primer voor plastic en in de gewenste kleur schilderen. Wilt u toch wat groen, dan vult u de buizen met aarde en zet er hangplanten in. Dat kan ook door halverwege een gat in de buis te maken. Wilt u geen glas uit veiligheidsoverwegingen, dan kunt u ook kiezen voor perspex, dat bij de bouwmarkt in de schappen ligt. Er zijn doorzichtige platen, maar ook golfplaten, dubbelwandige etc. Ze kunnen bevestigd worden in een raamwerk van hout. Nadeel is dat als er wind op staat het nogal kraakt.
Regeltjes, regeltjes
We ontkomen er niet aan in Nederland. Ook bij het plaatsen van een schutting of muur gelden een aantal regels. Overleg allereerst altijd met de buren, want die moeten er ook tegenaan kijken. Bovendien hebt u hun toestemming nodig als u de schutting precies op de erfgrens wilt plaatsen. Dat is namelijk gemeenschappelijke grond. En misschien willen de buren de kosten wel delen. Als ze het niet eens zijn met uw idee, dan kunt u naar de rechter stappen, maar een goede buur is beter dan een verre vriend. Gaan ze niet akkoord dan plaatst u de afscheiding gewoon een stuk naar binnen, dat is namelijk uw eigen grond en daarmee mag u doen wat u wilt. In de meeste gemeenten geldt dat een afscheiding die grenst aan de openbare weg (bijvoorbeeld uw voortuin) niet hoger mag zijn dan één meter boven het grondoppervlak en op andere plaatsen niet hoger dan maximaal twee meter. Voor alles wat hoger is heeft u een vergunning nodig. Sommige gemeenten hebben afwijkende regels. Bijvoorbeeld in een beschermd gebied zijn er bepalingen van kracht die betrekking hebben op kleur en stijl van de afscheiding of als het een monument betreft. Neem dus altijd even contact op met de afdeling bouw- en woningtoezicht van uw gemeente. Huurders kunnen het beste de woningbouwvereniging raadplegen.