Tuin

Schuttingtaal

„HA DIE BUURTJES, wat eten we vanavond?” steekt de buurman vragend z’n hoofd over de heg die veel te laag is. U kent het wel, van die mensen die om een praatje verlegen zitten als je net lekker rustig in je tuin zit. En daar hebben veel Nederlanders nu net even geen trek in. Dus plaatsen we een flink hoge schutting of muur rond onze tuin. Ook handig om de kinderen en huisdieren in de tuin te houden en ongenode gasten buiten. Dus veel privacy en een veilig gevoel. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. We sommen op deze pagina een aantal mogelijkheden op voor een fraaiere aanblik van ons ommuurde buitendomein.

foto boven: De Puinmuur is een ontwerp van Duotuin. Een goedkope oplossing van ontwerpers Margriet Essink en Tom Mosman. De bakstenen komen uit een gesloopt gebouw en worden bijeengehouden door stalen betonvlechtmatten. De geiser in de puinmuur zorgt voor warm water in de gegalvaniseerde bak, die oorspronkelijk bedoeld is als drenkbak voor vee.

Steen

- Bakstenen zijn voor de hand liggend om een stenen muur op te trekken. Een muurtje tot één meter gaat nog wel als u niet veel ervaring met metselen heeft. Moeilijker wordt het als de muur hoger wordt. Bent u niet zeker, laat het dan aan de vakman over. Een saaie bakstenen rechttoe, rechtaan muur verandert als u er nisjes in verwerkt of een doorkijkje.

- In plaats van gemetseld kan er ook gestapeld worden met ruwe of onbewerkte stenen. Ook hier heb je wel wat vaardigheid voor nodig.

Let wel dat de muur nog dikker wordt dan de gemetselde, zeker als de stapelmuur hoger dan een meter wordt. Voor meer stevigheid kan hier een daar een beetje cement gebruikt worden. Het is leuk werk, maar vergt wel veel tijd en is niet goedkoop.

Gegalvaniseerde golfplaten kunnen ook heel goed dienen als erfafscheiding, zeker in een moderne tuin. Het is een heel neutrale schutting die geen onderhoud vereist. Mooi in combinatie met donkergrijs basaltsplit en hout zoals hier. Het lichte groen van de planten geeft de tuin een frisse uitstraling. Een ontwerp van Pieter Janssen.

Hout

Er bestaat een keur aan houten afscheidingen. Voor de moderne, landelijke of klassieke tuin. Ze zijn kant-en-klaar te koop. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar veel goedkoper is dat niet.

- Watervast verlijmd multiplex, dat u in elke gewenste kleur kunt schilderen, geeft een strak effect. Een smalle spiegelstrook erop plakken breekt het geheel. Een aantal boomstammen koud tegen elkaar geeft een natuurlijke afscheiding.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een Carp Garant tuinafscheiding van vurenhout.

- Bamboe wordt tegenwoordig ook veel gebruikt. Het is sterk en kan op verschillende manieren gebruikt worden.

- Datzelfde geldt voor rieten afscheidingen.

- Heel natuurlijk zijn gevlochten wilgentakken. Het vlechten is geen makkelijke klus. Laat het dus liever aan de specialist over. Heeft u zelf de beschikking over wilgentakken, dan is de werkwijze als volgt.

Dit is een wiepenschutting. Pardon, wat zijn wiepen? Wiepen worden van oudsher gebruikt als materiaal voor zinkmatten om afkalving in zee tegen te gaan. Tegenwoordig worden er schuttingen van gemaakt. Leuk toch?

Stevige palen met een tussenruimte van 60 tot 80 cm stevig in de grond plaatsen (liefst een meter diep). Gebruik soepele wilgentakken, die een werklengte hebben van bij voorkeur 2,5 meter. Verwerk ze vers gesneden. Voor een schutting van zo’n twee meter gaan circa 90 twijgen boven elkaar. Bij tuincentra zijn ook wilgentakken panelen te koop.

Harde materialen

Glas gezet in een houten frame. Daarvoor kunnen allerlei soorten glas gebruikt worden, zoals onder andere matglas, glas met een reliëf of draadglas. Voor een Japanse uitstraling gebruikt u matglas en bevestigt daaroverheen binnen het houten frame een raamwerk zoals bij Japanse kamerschermen.

Dicht maar toch ook weer open zijn deze tuinschermen Excellent van Hillhout. De diepgroene aluminium profielen zitten in een houten raamwerk. De LOUVRESCHERMEN zijn er in verticaal, 180 x 90 cm voor € 149,95 en horizontaal, ook in 180 x 90 voor dezelfde prijs.

Niet zo gebruikelijk, maar glas-in-lood is ook mogelijk. En wat dacht u van glazen stenen? Maar zoals voor elke afscheiding geldt: het moet wel veilig zijn, dus het liefst veiligheidsglas en het raamwerk moet stevig staan. Komt bij dat dit niet de goedkoopste vorm van erfafscheiding is. Ook metaal is te gebruiken voor een afscheiding. Denk aan siersmeedwerk. Mooi, maar de privacy gaat verloren door de open structuur en het is prijzig om te laten maken. De goedkoopste manier zijn metalen golfplaten, die bij elke bouwmarkt te koop zijn. Of metalen traanplaten in combinatie met hout. Er bestaat ook corten-staal, dat roest zonder het metaal aan te tasten. Het mooie roestbruin oogt heel natuurlijk in de tuin.

Beton

Daar zullen de meesten niet zo gauw aan beginnen. Maar toch is het een sterke en goedkope manier om een afscheiding te bouwen. U kunt het beton het beton laten, dat is tegenwoordig heel modern. Maar ook betegelen is een mogelijkheid. Vindt u dit allemaal een beetje te kil, dan kunt u de betonnen muur of het muurtje ook een kleur geven, hem beplakken met mozaïek, spiegeltjes of schelpen etc.

In deze tuin, ontworpen voor de Chelsea Flower Show in Londen, is o.a. gebruikgemaakt van een gestuukte muur. Vrij massief, maar toch heel mooi door het kleurgebruik, de hoogteverschillen en de nissen en het doorkijkje.

Natuurlijk

De goedkoopste manier is om de natuur z'n werk te laten doen, al zal het wel even duren als u kleine planten koopt tot zo'n afscheiding op z'n mooist is. Maar tegenwoordig kun je ook kant-en-klare hagen kopen (Mobilane). Duurder, maar dan heb je ook meteen wat. Een gemengde haag is het mooist, maar daar heeft u wel ruimte voor nodig, zo'n drie meter breedte minimaal. Een haag uit één soort kan wat smaller door deze gericht te snoeien. Heeft u bijna geen ruimte? Haal dan bij de bouwmarkt een betonmat van staal. U heeft dan meteen stevigheid en de planten kunnen er makkelijk tegenaan klimmen.

Nog meer ideeën

Wilt u eens wat anders, dan kunt u ook stof gebruiken. Bijvoorbeeld zeildoek, dat gespannen kan worden tussen palen met spankabeltjes van staal (bouwmarkt). En bent u handig met kwast en palet, dan maakt u natuurlijk uw eigen muurschildering. Buizen van pvc, die normaal voor de afvoer worden gebruikt, kunt u naast elkaar zetten. Voorbehandelen met een primer voor plastic en in de gewenste kleur schilderen. Wilt u toch wat groen, dan vult u de buizen met aarde en zet er hangplanten in. Dat kan ook door halverwege een gat in de buis te maken. Wilt u geen glas uit veiligheidsoverwegingen, dan kunt u ook kiezen voor perspex, dat bij de bouwmarkt in de schappen ligt. Er zijn doorzichtige platen, maar ook golfplaten, dubbelwandige etc. Ze kunnen bevestigd worden in een raamwerk van hout. Nadeel is dat als er wind op staat het nogal kraakt.

Regeltjes, regeltjes

We ontkomen er niet aan in Nederland. Ook bij het plaatsen van een schutting of muur gelden een aantal regels. Overleg allereerst altijd met de buren, want die moeten er ook tegenaan kijken. Bovendien hebt u hun toestemming nodig als u de schutting precies op de erfgrens wilt plaatsen. Dat is namelijk gemeenschappelijke grond. En misschien willen de buren de kosten wel delen. Als ze het niet eens zijn met uw idee, dan kunt u naar de rechter stappen, maar een goede buur is beter dan een verre vriend. Gaan ze niet akkoord dan plaatst u de afscheiding gewoon een stuk naar binnen, dat is namelijk uw eigen grond en daarmee mag u doen wat u wilt. In de meeste gemeenten geldt dat een afscheiding die grenst aan de openbare weg (bijvoorbeeld uw voortuin) niet hoger mag zijn dan één meter boven het grondoppervlak en op andere plaatsen niet hoger dan maximaal twee meter. Voor alles wat hoger is heeft u een vergunning nodig. Sommige gemeenten hebben afwijkende regels. Bijvoorbeeld in een beschermd gebied zijn er bepalingen van kracht die betrekking hebben op kleur en stijl van de afscheiding of als het een monument betreft. Neem dus altijd even contact op met de afdeling bouw- en woningtoezicht van uw gemeente. Huurders kunnen het beste de woningbouwvereniging raadplegen.