Algemeen

Schrapping aanvaardingsplicht voor houtafval

Vandaag heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van leefmilieu Kris Peeters principieel het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA) gewijzigd waardoor er vanaf januari 2005 geen aanvaardingsplicht voor houtafval komt. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Vlaamse Schrijnwerkers zijn hierover bijzonder verheugd. Zij vreesden immers dat schrijnwerkerijen ten gevolge van een aanvaardingsplicht met afval zouden worden overspoeld. In de media hebben zij dan ook een intensieve en uiteindelijk succesvolle campagne tegen de aanvankelijk geplande aanvaardingsplicht gevoerd.

Bij een aanvaardingsplicht geldt voor de meeste producten het één voor één principe. Dit betekent dat de eindverkoper, bij elke verkoop van bijvoorbeeld een TV-toestel, het oude toestel moet terugnemen waarvan de consument zich ontdoet. Bij de aanvaardingsplicht voor houtafval ging de regelgeving veel verder. Daarvoor zou het één voor nul principe gelden. Dat wil zeggen dat de overheid bedrijven zou verplichten om houtafval terug te nemen zonder dat daarvoor een aankoop in de plaats moest staan.

Indien de Vlaamse overheid vandaag niet had ingegrepen, zou de aanvaardingsplicht voor houtafval reeds vanaf 1 januari 2005 zijn ingegaan. Schrijnwerkers dreigden vanaf dan door houtafval te worden overspoeld. De verwerking van al dit afval zou de financiële draagkracht van de duizenden kleine ondernemingen die schrijnwerk uitvoeren, ver te boven zijn gegaan. De VCB en de Vlaamse Schrijnwerkers zijn er dan ook over verheugd dat zij bij minister Peeters in het bijzonder en bij de Vlaamse regering in het algemeen gehoor hebben gevonden.

Ter vervanging van de geschrapte aanvaardingsplicht zullen schrijnwerkerijen en andere producenten van verduurzaamd hout tegen 1 januari 2006 een beheersplan moeten opstellen om de inzameling en verwerking van dit afval te organiseren. De Vlaamse Schrijnwerkers zijn ten volle bereid aan zo’n plan te werken. Nu reeds loopt bij hen het project ‘timmer aan milieu’ dat de schrijnwerkerijen op het vlak van preventieve milieuzorg begeleidt via de website www.timmeraanmilieu.be.

Schrapping geldt ook voor vloerbekledingsafval

Dat de Vlaamse regering tegelijk de aanvaardingsplicht voor vloerbekledingsafval heeft geschrapt, is dan weer goed nieuws voor de Vlaamse bedrijven die tapijt, linoleum en andere vloerbekledingsmiddelen verwerken. Zoals de Vlaamse Schrijnwerkers voor houtafval, hebben ook de Vlaamse Schilders steeds beklemtoond dat een aanvaardingsplicht voor hen volstrekt onhaalbaar is.

De Vlaamse Schilders zijn trouwens ook al jaren op het vlak van afvalverwerking actief en hebben reeds verschillende initiatieven ontwikkeld om de verwerking van schildersafval in de schildersbedrijven te laten verlopen zoals het hoort.
Build for Life