Algemeen

Schiphol moet projectontwikkelaar schade vergoeden

Schiphol moet de projectontwikkelaar Chipshol een aanzienlijke schadevergoeding betalen. Dat valt op te maken uit een uitspraak van de rechtbank in Haarlem woensdag.

Chipshol probeert al jaren een bedrijvenpark bij het vliegveld op te zetten, maar een bouwverbod heeft enorme vertraging veroorzaakt. Volgens de rechter is het aannemelijk dat Chipshol daardoor schade lijdt. De hoogte van de compensatie heeft hij niet kunnen vaststellen. Daar moet nader onderzoek naar worden gedaan.

97,2 miljoen
Chipshol had in de rechtszaak tegen Schiphol een vergoeding van 97,2 miljoen euro geëist. De projectontwikkelaar stelt opbrengsten uit de verhuur van gebouwen mis te lopen. Daarnaast wordt de grond steeds minder waard, aldus Chipshol.

Alle vergunningen
De projectontwikkelaar wil al sinds 1996 een bedrijvenpark op het zogenoemde Groenenberg-terrein vestigen. De gemeente Haarlemmermeer heeft alle vergunningen verleend, maar een bouwverbod van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gooide twee jaar geleden roet in het eten. Bebouwing van het gebied zou te gevaarlijk zijn omdat het te dicht bij de Aalsmeerbaan ligt. Het ministerie heeft volgens Chipshol dit besluit op aandringen van Schiphol en de provincie Noord-Holland genomen.

Afgewezen
De projectontwikkelaar begon procedures tegen de provincie en Schiphol. De schadevergoeding van 118,5 miljoen die Chipshol van Noord-Holland eiste, werd vorig jaar afgewezen. Een bezwaar tegen het door het ministerie opgelegde bouwverbod loopt nog.
Build for Life