Algemeen

Schiphol moet over de brug komen in Chipshol-zaak

De luchthaven Schiphol moet binnen tien dagen 19 miljoen euro betalen aan de projectontwikkelaar Chipshol. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Het betreft een voorschot op de schadevergoeding die de rechtbank eerder dit jaar aan Chipshol toekende.

De precieze hoogte ervan moet nog worden bepaald. Chipshol heeft de luchthaven voor de rechter gesleept omdat het meent stelselmatig te zijn tegengewerkt bij de bouw van een bedrijvenpark nabij Schiphol.

Waardevermindering bouwgrond
De rechtbank gaf de projectontwikkelaar gelijk en stelde de geleden schade door waardevermindering van de bouwgrond eerder dit jaar in een tussenvonnis vast op 19 miljoen euro inclusief rente. Daar kan ook nog belastingschade bijkomen.

Direct geld
Chipshol wilde na het tussenvonnis in april direct geld zien, maar Schiphol wil dat eerst een definitief schadebedrag wordt vastgesteld. Daarop is Chipshol opnieuw naar de rechter gestapt om betaling af te dwingen.

Binnen tien dagen
De rechtbank heeft nu vastgesteld dat Schiphol het geld binnen tien dagen moet overmaken. Chipshol moet wel eerst een bankgarantie stellen van 21,5 miljoen euro voor het geval de schadevergoeding toch lager uitvalt en de projectontwikkelaar een deel moet terugbetalen.

Bankgarantie
Een woordvoerster van Schiphol liet in een reactie weten dat de luchthaven hoger beroep overweegt tegen de uitspraak van woensdag. De luchthaven is wel tevreden over de bankgarantie. Daarmee heeft Schiphol de zekerheid dat het geld terug kan vorderen als in later in de rechtsgang een lager schadebedrag wordt vastgesteld.

Eis
Chipshol, dat een schadevergoeding had geëist van 97 miljoen euro, is niet te spreken over de bankgarantie. "Het is kwalijk dat de rechtbank enerzijds stelt dat Schiphol de schade al in 2003 had moeten vergoeden en anderzijds ons nu tot een garantstelling verplicht", aldus directeur Peter Poot van Chipshol. De projectontwikkelaar toonde zich al eerder zeer ontevreden over de procesvoering.

Bouwverbod
Chipshol had over hetzelfde terrein, waarvoor op verzoek van Schiphol een bouwverbod is afgekondigd dat nog altijd van kracht is, ook een conflict met de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer.

Schikking
Met die partijen is inmiddels een schikking getroffen die het bedrijf miljoenen heeft opgeleverd. Er loopt ook een procedure tegen de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Schiphol heeft overigens al gevraagd om opheffing van het bouwverbod, en meent dat op grond daarvan de uiteindelijke schadevergoeding aan Chipshol flink omlaag kan.

Ook interessant


Build for Life