Algemeen

Scheuren Campus Kerkrade door 'losse' bouw

De scheurvorming in de Campus in Kerkrade is ontstaan door onvoldoende samenhang in het gebouw en verergert met de dag. Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven onderzoek door ingenieursbureau Palte. Volgens de onderzoekers is er onvoldoende samenhang in de constructie. Daardoor ontstaan scheuren. En door deze scheurvorming bestaat de constructie in toenemende mate uit onsamenhangende delen, aldus het rapport.

De gevel en de vloeren zijn niet gekoppeld, en dat is gevaarlijk bij aardbevingen en brand, aldus de onderzoekers. Verder worden wanden te hoog belast en hebben pilaren onvoldoende draagkracht. Door dit alles komen er steeds meer scheuren en wordt de constructie steeds zwakker.

Hoofdconstructeur Royal HaskoningDHV is het met de uitkomsten van het onderzoek overigens niet eens. Klik [hier] voor zowel het rapport van Palte als de reactie van RHDHV.

Op 28 september sloot burgemeester Jos Som van Kerkrade de Campus, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. De 1700 gebruikers (waaronder een middelbare school) zijn naar elders verkast. De Campus blijft voorlopig gesloten. Gemeente en scholen gaan werken aan een herstelplan.
Build for Life