Algemeen

Samenwerking gebiedsontwikkeling moet anders vorm krijgen

Er moet op een andere manier gekeken worden naar haalbaarheid en samenwerking binnen gebiedsontwikkeling. Dankzij de crisis is het namelijk vrijwel onmogelijk om op conventionele wijze nog tot een goede start van een project te komen.

Er zijn verschillende redenen waarom gebiedsontwikkeling steeds minder goed van de grond komt: een nagenoeg verdwenen vraag, hoge complexiteit van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling en onevenwichtige contracten. De crisis heeft voor veel onderhuidse problemen katalyserend gewerkt. In met name binnenstedelijke ontwikkeling (waar altijd veel verschillende partijen bij betrokken zijn) moet samenwerking een andere vorm krijgen. De uitdaging hierbij is om de rollen van de verschillende partijen te vertalen.

Een belangrijke reden waarom vertrouwen tussen partijen vaak onder druk staat, is de intransparantie van de vastgoedmarkt. Om die risico`s te beheersen, worden afspraken contractueel dichtgetimmerd - samenwerking krijgt vanaf het begin dus een negatieve lading. Een vruchtbare samenwerking betekent dat stapeling van risico`s vermeden wordt, dat zo veel mogelijk vanuit gelijkwaardigheid gewerkt wordt, dat suboptimalisaties voorkomen worden en dat er zuiver bedrijfseconomisch geredeneerd wordt.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine
Build for Life