Algemeen

Ruimtelijke ontwikkeling van de Picolo-site goedgekeurd

Op advies van gedeputeerde Koen Helsen (open vld) heeft de deputatie het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘N°10 Picolo’ goedgekeurd. De gemeente Stabroek kan de site van de vroegere conservenfabriek invullen.
'De site gelegen aan het Laageind, sluit aan op de dorpskern van Stabroek. Het is dan ook een ideale locatie om een kernversterkend project te realiseren met een combinatie van wonen, werken en winkelen', aldus Koen Helsen.

Wonen

Er zullen woongelegenheden voorzien worden zowel aan de straatzijde langs het Laageind als aan één zijde van het binnengebied van de site. Het gaat over een 60-tal woningen, telkens met twee bouwlagen en een bouwdiepte van 15 meter. In het binnengebied zal op de benedenverdieping kleinschalige handel, zoals horeca, kantoren of dienstverlenende instanties komen en op de eerste en tweede verdieping een woongelegenheid. Dit moet zorgen voor de nodige sociale controle.

Handel en KMO

Verder zal op het binnenplein ruimte zijn voor grootschalige handel, al dan niet gekoppeld aan beperkte productie. Denk hierbij aan een autogarage met werkplaats en toonzaal of een schrijnwerkerij met toonzaal. Ook ambachtelijke bedrijven en KMO’s, gericht op beperkte productie-, opslag-, herstel- en/of onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, kunnen er terecht. Logistieke activiteiten, transport of distributie is er niet toegelaten.

'Voor de KMO-zone wordt er, in functie van een zuinig ruimtegebruik, geopteerd om de bedrijven te clusteren, waardoor een soort van bedrijfsverzamelgebouwen ontstaan', verduidelijkt Koen Helsen. 'Ook de parkings zullen samen georganiseerd worden en binnen de bedrijfunits kunnen bedrijfswoningen voorzien worden.'

Ontsluiting van de site

Het verkeer komende van de KMO-zone zal gescheiden worden van het verkeer van de handelszaken. Auto’s die komen van de handelszaken zullen de site verlaten en oprijden via het kruispunt van het Laageind met de Abtsdreef. Daar waar de auto’s komende van de KMO-zone naar het Laageind worden geleid langs de zijde van het PITO, zodanig dat het verkeer van de parking van de handelsfuncties niet wordt gekruist. Daarnaast worden er twee doorsteken voorzien voor zwakke weggebruikers.

Het parkeren wordt gegroepeerd met aandacht voor de nodige groeninvulling; voor de woningen wordt het parkeren ondergronds voorzien.

'Dit ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt voor een functionele invulling van de site, na de stopzetting van de jarenlange activiteiten van de conservenfabriek Picolo', besluit Koen Helsen
Build for Life