Nieuwbouw

'Ruimtehaven' Spaceport America geopend

Deze week is de eerste commerciële ‘ruimtehaven’ ter wereld geopend. Vanaf Spaceport America in de woestijn van de staat New Mexico zullen in de toekomst ruimtereizen voor particulieren vertrekken. De bijbehorende terminal is ontworpen door Foster + Partners.

Het Britse bureau werkte samen met URS Corporation en het lokale architectenbureau SMPC. Het gebouw, waarvan het ontwerp volgens Foster is geïnspireerd door de sensatie en mysterie van een ruimtevlucht, bestaat uit een terminal en hangar voor vier ruimtevaartuigen. Ook is er een expositieruimte, met tentoonstellingen over de geschiedenis van de ruimtevaart en de omgeving van het gebouw.

Het ontwerp is afgestemd op de vereisten voor een LEED Gold-certificatie voor duurzaamheid. Het gebouw ligt bijvoorbeeld verdiept zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de thermische massa van de aarde. Het gebouw blijft dankzij de ligging in de grond koel, hoewel er overdag de hete woestijnzon op schijnt. Via kleine openingen in het dak wordt er juist gebruik gemaakt van het licht dat de zon afgeeft.

Lees verder op Architectenweb.nl