Nieuwbouw

Ruim helft bouwfouten wordt al in ontwerp gemaakt

Ruim 50% van constructieve bouwfouten wordt al in het ontwerp gemaakt. Dit komt naar voren uit een rapport van TNO. Paul Oortwijn, directeur van Onri, vindt dat minister Van der Laan haast moet maken met het installeren van 25 toezichtregio`s die de afdelingen Bouw en Woningtoezicht bij gemeenten moeten vervangen. Bovendien moet de bewindsman zich snel uitspreken over de gecertificeerde bouwplantoets. `Die moet hij bij wet verplichten.`

Oortwijn regaeert hiermee op de ruim 80 geanalyseerde bouwfouten die in krap een half jaar tijd binnenkwamen bij meldpunt ABC. Uit analyse blijkt dat ruim 30 van de 82 bouwwerken gedeeltelijk of helemaal zouden zijn ingestort als de constructiefouten niet op tijd ontdekt waren. Uiteindelijk waren er twee instortingen.

De analyse laat verder zien dat ruim 50% van de fouten aan de teken- en rekentafel gemaakt werden. Hoewel een deel hiervan is gemaakt door aannemers in de zogenoemde detail-engineeringsfase, voelt Oortwijn zich aangesproken. `Dit rapport doet onze branche geen goed.` Volgens hem is een belangrijke boosdoener het gunnen op prijs.

Gebaseerd op: Cobouw