Algemeen

Rotterdamse innovatie controleert beton met geluid

Rotterdam bouwt onder het Kruisplein de diepste parkeergarage van Nederland: vijf verdiepingen, acht parkeerlagen, 20 meter diep. Vandaag wordt officieel het diepste punt bereikt. Tijdens de uitvoering heeft het ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam (IGWR) samen met aannemer Besix met succes een nieuwe methode getest om met geluid de kwaliteit van betonnen diepwanden te controleren. Deze methode wordt daarom nu toegepast bij de aanleg van de spoortunnel in Delft.

De Kruispleingarage biedt straks plaats aan 760 auto’s. Die bereiken hun bestemming vanuit de Weenatunnel via een 200 meter lange ondergrondse weg. Aan het einde daarvan ligt een eveneens ondergrondse rotonde. Behalve tot de nieuwe garage geeft deze ook toegang tot de bestaande Schouwburgpleingarage. Voor het maken van de bouwkuip is 370 meter (omtrek) diepwand gemaakt. De betonnen, in het werk gestorte, wanden zijn 1,2 meter dik en 41 meter ‘diep’.

Een potentieel probleem bij het maken van diepwanden is de kwaliteitscontrole tijdens de uitvoering. Zo kwam deze bouwwijze eerder negatief in het nieuws bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Om vergelijkbare problemen te voorkomen hebben ingenieurs van Gemeentewerken Rotterdam een nieuwe meettechniek toegepast. Met behulp van 50kHz-geluidgolven kunnen zwakke plekken in de wanden tijdens de uitvoering worden opgespoord. Deze methode is bij de Kruispleingarage getest.

De akoestische metingen vonden plaats door zenders en ontvangers langzaam omhoog te trekken door een buis die aan de wapeningskorf was bevestigd. Zo kon de diepwand over de volle hoogte van 41 meter worden gescand. IGWR onderzocht ook andere meetmethoden, onder meer met temperatuur en elektrische weerstand. Het gebruik van geluidsgolven bleek niet alleen een zeer effectieve maar ook een relatief goedkope methode.

De Kruispleingarage is een ontwerp van het ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam. Het ondergrondse deel van de garage is ontworpen door architect Maarten Struijs, ook van het ingenieursbureau. Team CS (Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban design & landscape architecture) ontwierp de bovengrondse onderdelen. De oplevering is naar verwachting medio 2013.
Build for Life