Nieuwbouw

Rotterdam kiest voor goedkoper bouwen

De stad Rotterdam kiest voor goedkoper bouwen. Volgend jaar start een experiment waarbij 400 tot 500 grondgebonden koopwoningen fors goedkoper worden gebouwd. Deze goedkopere bouw geschiedt zonder aan kwaliteit in te leveren. De woningen kunnen tot 25% goedkoper gebouwd worden.

Dit is te danken aan een unieke samenwerking tussen vier corporaties, Com-wonen, Woonbron, Woonstad en Vestia, en een consortium van vier bouwbedrijven. Hierdoor kan er een aanhoudende stroom van bouwprojecten worden gerealiseerd. Binnen de projecten worden woningen volgens een standaardsystematiek gebouwd. Normaal worden de woningen voor zo`n 200.000 euro verkocht, maar dankzij het systeem kunnen de prijzen naar 150.000 euro worden teruggebracht. Dat er zoveel kosten bespaard kunnen worden komt door een betere efficiency van zowel het bouwproces als het bouwsysteem.

Volgens Ben Pluijmers, directeur Vastgoed en plaatsvervangend bestuurder bij Com-wonen, zijn de woningen niet eenvormig. Er is keuze mogelijk in gevelindeling en -afwerking, maar ook erkers en uitbouwen behoren tot de mogelijkheden. De gedachte achter het gehele project is om middeninkomens in Rotterdam te houden en doorstroming te bereiken in sociale huurwoningen.

Gebaseerd op: Aedes Magazine