Verbouwen

Rottende palen Lichttoren in Eindhoven inzet geschil

Alle elfhonderd houten funderingspalen onder het Lichttorencomplex in Eindhoven zijn door bacteriën en schimmels aangetast, en moeten onder handen worden genomen. Over de kosten, van naar schatting enkele miljoenen euro’s, ruziet de voormalige eigenaar Stam & De Koning/Heijmans met Philips.

Huidig eigenaar Trudo heeft vorig jaar bij de koop bedongen dat de verkoper (Stam & De Koning/Heijmans) de rekening betaalt voor vervanging van de fundering. Stam & De Koning/Heijmans wil die kosten verhalen op Philips. Bij de verkoop in 1999 zou het concern het probleem met de palen niet hebben gemeld. Een woordvoerder van Stam & De Koning/Heijmans wil geen mededelingen doen over het conflict met Philips. “Het ligt te gevoelig.” Ook Philips onthoudt zich van commentaar.

Draagkracht verminderd
De funderingspalen van het complex zijn zodanig door bacteriën en schimmels aangetast dat hun draagkracht is verminderd. “Het is geen acuut gevaar, maar er kan geen garantie worden gegeven dat de draagkracht voldoet voor de nieuwe bestemming”, zegt B. Wijnings van De Nieuwe Combinatie, die het herontwikkelingsplan van Trudo uitvoert. Het draagvermogen van de fundering wordt hersteld door gaatjes in de palen te boren en er beton in te spuiten. Vanaf volgende maand gaan drie machines daarmee aan de slag. Dagelijks worden twaalf palen gerepareerd. Eind september moet het karwei zijn geklaard.

Over de fundering zijn inmiddels vier onderzoeksrapporten verschenen. Volgende week start een nieuwe studie. Pas nadat de koop tussen Philips en Stam & De Koning/ Heijmans was gesloten, kwam het probleem aan het licht. Of dat de verkoper of de koper is te verwijten, is voer voor juristen.