Nieuwbouw

Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood

Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood
Robots die huizen in elkaar zetten? Het wordt stilaan realiteit. De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots werden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in Aalter een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht. “Robotica en AI zullen de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Ze vormen het antwoord op de uitdagingen waar we voor staan”, stelt Kristof Defruyt van Vandenbussche.

De nood aan degelijke huisvesting tegen een betaalbare prijs is groot, terwijl de prijzen van vastgoed de voorbije jaren fors zijn gestegen. Tegelijkertijd staat de bouwsector voor grote uitdagingen. Er zijn te weinig geschoolde arbeidskrachten om alle vacatures in te vullen en ook de inflatie van materialenprijzen speelt de sector parten. Om een antwoord te bieden op al die uitdagingen slaan de Britse tech start-up AUAR en bouwonderneming Vandenbussche uit Aalter de handen in elkaar. Samen richten ze in Aalter ’s werelds eerste robotische microfabriek voor de bouwsector in.

Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood

“Tegen 2040 moeten er 300.000 woningen in Vlaanderen bijkomen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren. Alleen ontbreekt ons vandaag de kennis en technologie. Daarom gaan we nu in zee met AUAR, gespecialiseerde start-up uit Londen”, vertelt Vandenbussches CEO Kristof Defruyt. “In onze vestiging in Aalter wordt een nieuwe, gerobotiseerde afdeling ingericht waarin modulaire houten woonunits geproduceerd zullen worden. Onze ambitie is om in 2024 de eerste bouwprojecten samen te realiseren.”


Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood

Eerste constructie staat in Oostduinkerke

AUAR is geen onbekende voor Vandenbussche. De eerste contacten werden immers vorig jaar gelegd tijdens het eerste RecAp event. Aan de Resilient City Accelerator namen verscheidene vastgoedbedrijven, aannemers en start-ups deel. Mollie Claypool van AUAR: “Als tech start-up willen we meer voet aan de grond krijgen in Europa door onze technologie aan te bieden aan bouwbedrijven. Concreet betekent dit dat we naast robots ook de bijhorende software leveren om de houten bouwunits te fabriceren. De samenwerking met Vandenbussche is een mijlpaal, want het is de eerste samenwerking op Europees grondgebied. We stellen samen onze technologie verder op punt zetten om ze vervolgens op grotere schaal uit te rollen.”

In Oostduinkerke werd een eerste testopstelling gebouwd: een tuinhuis opgetrokken uit houten units die door robots werden geproduceerd. “Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar ieder component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Dat is uniek”, gaat Kristof Defruyt verder. Voor Vandenbussche is dit de toekomst: “Er is niet alleen de enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten kunt drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood

Technologie optimaal inzetten

Ook projectontwikkelaars zien potentieel in de nieuwe bouwmethode. “We hebben er onze missie van gemaakt om te bouwen aan duurzame ontwikkeling en een positieve impact te creëren voor de planeet en al haar bewoners. Die impact kan je echter alleen maar creëren door te experimenteren met nieuwe concepten die de bouwkost drukken en de ecologische voetafdruk van een bouwproject helpen verminderen. Net daarom vinden we deze samenwerking interessant en willen we in de toekomst nauw gaan samenwerken,” stelt Nicolas Bearelle, CEO van projectontwikkelaar Revive.

In ieder geval is de ambitie van Vandenbussche en AUAR groot. “De mogelijkheden zijn enorm, van eengezinswoningen tot vakantieparken. We zijn hoopvol gestemd dat dit ons zal helpen om onze uitdagingen met succes aan te gaan. Deze technologie zal de sector op alle vlakken vooruithelpen”, besluit Kristof Defruyt.

Robots zijn een duurzaam en betaalbaar antwoord op de huidige woningnood
Van links naar rechts: Gilles Retsin (AUAR), Mollie Claypool (AUAR) en Kristof Defruyt (Vandenbussche).

Ook interessant