Nieuwbouw

Rijnenburg: maximaal 7000 woningen

In de toekomstige nieuwbouwwijk Rijnenburg kunnen vijfduizend tot zevenduizend woningen worden gebouwd, zo blijkt uit het startdocument Wonen in het landschap van de gemeente Utrecht. Het woningbouwprogramma moet voorzien in de behoefte in de regio aan hoogwaardige woningen in een landelijke omgeving.

In de polder ten zuidwesten van de kruising van de A12 met de A2 staan nu slechts 75 huizen. De plannen voor Rijnenburg moeten nog verder worden uitgewerkt, maar Utrecht wil nadrukkelijk het rijke landschap behouden. Aan de oostkant van de nieuwbouwwijk is ruimte gereserveerd voor 130 hectare recreatief groen. Verder moet de ontwikkeling voldoen aan de meest actuele eisen voor duurzaamheid.

In de plannen voor Rijnenburg is honderd hectare gereserveerd voor een bedrijventerrein. De aanleg van dat bedrijventerrein is onzeker. Er zal, zo verklaart de gemeente, eerst onderzoek plaatsvinden naar de ruimtelijke consequenties en de financiële mogelijkheden van deze ambitie. Daarbij wordt de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen in de regio opnieuw bekeken.