Nieuwbouw

Rijkswaterstaat stimuleert bewust bouwen

Rijkswaterstaat wil dat zijn bouwplaatsen zo min mogelijk overlast veroorzaken voor de omgeving. Om dit te realiseren worden bedrijven die in opdracht van Rijkswaterstaat bouwen, gestimuleerd dit volgens de gedragscode Bewuste Bouwer te doen. In deze gedragscode staan regels beschreven hoe om te gaan op bouwplaatsen -als goede buurman- met de omgeving, de medewerkers, het milieu en veilig werken. De gedragscode Bewuste Bouwers is onlangs opgenomen in het standaard bouwcontract van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat stimuleert bedrijven om van hun bouwplaats een 'Bewuste Bouwer'-bouwplaats te maken die veilig en op de juiste wijze is ingericht.

Stimuleringsregeling
Bedrijven die deelnemen aan de Stimuleringsregeling Bewuste Bouwer en zich houden aan de gedragscode kunnen in aanmerking komen voor het certificaat 'Bewuste Bouwplaats'. Met dit certificaat kunnen gecertificeerde bouwbedrijven naar hun omgeving en opdrachtgevers laten zien dat zij het belang inzien van bewust bouwen.

Stichting Bewuste Bouwers
De Stimuleringsregeling Bewuste Bouwers is een initiatief van de Stichting Bewuste Bouwers. Deze Stichting heeft als hoofddoel het imago van de bouw te verbeteren door een professionalisering van het omgevingsmanagement. Hierdoor kan de relatie tussen de bouwplaats en omgeving verbeteren: niet door nog meer procedures, maar door kennisuitwisseling, discussie en vooral ook bewustwording van de rol van de bouwplaats in de maatschappij. Bouwbedrijven kunnen zowel op concernniveau als per bouwplaats deelnemen.