Algemeen

Rijksmuseum terug naar oorspronkelijk ontwerp

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Amsterdamse Rijksmuseum is klaar. De belangrijkste punten in het ontwerp zijn een imposante entree en een ondergronds plein van 4000 vierkante meter. Het museum gaat deels terug naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1885, waardoor het eindresultaat in 2008 een open en transparant museum moet zijn.

Het ontwerp van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz is geschikt volgens directeur R. de Leeuw geschikt voor een miljoenenpubliek en voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw. Daarbij wordt de helderheid en ruimte van het oorspronkelijke ontwerp van architect P. Cuypers teruggebracht. Door ruimtegebrek is het museum door de jaren heen flink dichtgebouwd. De verbouwing moet dan ook een einde maken aan het labyrintische karakter van de kunstinstelling.

De verbouwing begint officieel op 8 december. In de zomer van 2008 opent het totaal vernieuwde en gerenoveerde museum zijn deuren. De collectie blijft in de tussentijd echter toegankelijk voor het publiek. Zo stelt het museum vanaf 20 december tot de heropening in de Philipsvleugel zijn meesterwerken tentoon. Het gaat om Nederlandse schilderkunst, beeldhouwkunst, kunstnijverheid en voorwerpen uit de 17e eeuw. Daarnaast zijn er werken uit de collectie te zien in tien musea in Nederland, België en Duitsland.

Ook interessant


Build for Life