Verbouwen

Goedkeuring voor bouwplan nieuw Rijksmuseum

Het voorlopig ontwerp voor vernieuwing en restauratie van het Rijksmuseum is goedgekeurd.
De plannen van de Spaanse architecten Cruz en Ortiz voor de vernieuwing van het Rijksmuseum voorzien onder meer in een imposante museumentree aan een ondergronds plein, dat te bereiken is via de huidige onderdoorgang van het museum.

Volgens staatssecretaris Van der Laan (cultuur), die de plannen gisteren presenteerde, staat er in 2008 een ‘open museum’.
Het huidige labyrintische karakter van het Rijksmuseum verdwijnt. De helderheid uit 1885 komt terug door het openen van de in de vorige eeuw dichtgebouwde binnenhoven. Aan beide zijden van de onderdoorgang ontstaan enorme binnenpleinen. Allerlei toevoegingen als wanden en verlaagde plafonds verdwijnen weer. Technische installaties krijgen een plaats ondergronds.

Behalve het ondergrondse plein van 4000 vierkante meter, komt aan de achterzijde nieuwbouw.
Wat de restauratie betreft spelen in het ontwerp van Pierre Cuypers ornamentiek en decoratie een belangrijke rol. De architecten adviseren om delen van het hoofdgebouw, zoals de voorhal, de hoofdtrappen en de Aduard kapel, volgens oorspronkelijk ontwerp te restaureren.
Tot 2010 is voor de nieuwbouw, herinrichting en tijdelijke huisvesting van collectie en personeel 272 miljoen euro beschikbaar.