Verbouwen

Rijksmuseum: hoofdentree in onderdoorgang mogelijk

Het Rijksmuseum in Amsterdam wil duidelijk maken dat de hoofdentree in 2008 nog steeds in de onderdoorgang is te realiseren. Het museum organiseert dinsdag een open dag voor het publiek, waarbij zij de herziene plannen presenteert voor de nieuwe toegang in het gerenoveerde gebouw.

Het Rijksmuseum zal nabootsen waar de hoofdingang komt en hoe breed de fiets- en wandelpaden gaan worden volgens de plannen, liet het museum donderdag weten. “Het Nieuwe Rijksmuseum wil daarmee aantonen dat er in deze herziene versie ruimte genoeg is voor fietsers en voetgangers”, aldus het museum. “Daarnaast is er plaats voor een toegang met internationale allure.”

Streep door het plan
Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid zette dinsdag een streep door het plan de nieuwe entree in de passage te vestigen. Dit hindert volgens het stadsdeel de stroom voetgangers en fietsers. Daarnaast biedt bebouwing onvoldoende ruimte voor hulpdiensten bij calamiteiten. De herziene plannen waren al gereed voordat stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid de bouwkundige eisen voor de onderdoorgang vaststelde, aldus een woordvoerster van het museum.

Geschrokken
Het Rijksmuseum reageerde dinsdag geschrokken op het voorstel van het stadsdeel. Het museum vreest dat de verbouwing wordt vertraagd en het project veel meer gaat kosten dan de nu beraamde 272 miljoen euro. Volgens het stadsdeel bleek echter al uit een bestemmingsplan uit 1995 dat er geen bebouwing mag komen in de onderdoorgang.

Lichte passage
Voor de grootschalige vernieuwing van het Rijksmuseum wilden de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz de centrale hoofdentree naar de onderdoorgang verplaatsen. De donkere tunnel zou hierdoor veranderen in een lichte passage. In hun oorspronkelijke ontwerp zouden bezoekers worden geleid naar een atrium, een ondergronds plein dat zich links en rechts van de onderdoorgang uitstrekt.

Populaire doorgangsroute
De onderdoorgang was tot het begin van de renovatie een populaire doorgangsroute voor fietsers en voetgangers. Dagelijks reden 11.000 fietsers door de tunnel. Het Comité Red de Onderdoorgang, een samenwerking van het wijkcentrum Vondelpark-Concertgebouwbuurt en de Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond, is bang dat de verbouwing van het Rijksmuseum zal leiden tot definitieve afsluiting van de onderdoorgang. De actiegroep voert sinds de verbouwingswerkzaamheden actie om de passage open te houden.