Architectuur

Retrospective tentoonsteling designer architect George Nelson

In het Vitra Design Museum opent volgende week een retrospectieve over de George NELSON. George Nelson (1908-1986) behoort tot de meest invloedrijke en belangrijkste figuren op het gebied van het naoorlogse Amerikaanse design. Dit veelzijdige talent was op verschillende vlakken actief; als ontwerper, graficus, architect, organisator van tentoonstellingen, designmanager en promotor van het design. Als designcriticus en theoreticus is hij ook de auteur van een aantal boeken en een bijzonder rijk journalistiek oeuvre dat de internationale benadering van het design en de architectuur decennia lang heeft beïnvloed.

Naar aanleiding van George Nelsons 100ste verjaardag neemt Vitra de Pretzel Chair - één van Nelsons bekendste ontwerpen - weer in productie in een beperkte Anniversary Edition van 1000 exemplaren.

Over George Nelson

George Nelson, in 1908 geboren in Hartford, Connecticut, VS. Hij studeerde architectuur aan de Yale University. Dankzij een beurs kan hij van 1932-'34 studeren aan de Amerikaanse Academie in Rome. In Europa maakt hij kennis met de gebouwen en protagonisten van de moderne kunst. In 1935 treedt hij toe tot de redactie van Architectural Forum, waarvan hij tot 1944 deel uitmaakt. In 1944 publiceert hij daarin een fundamenteel artikel over woningbouw en meubeldesign, waarmee hij de aandacht trekt van D.J. DePree, chef van de meubelfabrikant Herman Miller. Korte tijd later wordt George Nelson ontwerpdirecteur van Herman Miller. In deze functie, die hij tot 1972 bekleedt, groeit hij uit tot een sleutelfiguur op het gebied van Amerikaans design; hij haalt Charles en Ray Eames, Isamu Noguchi en Alexander Girard bij Herman Miller. De samenwerking met Vitra begint in 1957. Bovendien leidt hij sinds 1946 zijn eigen vormgevingsbureau en maakt hij enkele ontwerpen die worden gezien als iconen van de 'Mid-Century-Modern'-stroming. Nelsons bureau richt zich tevens op architectuur en inrichting van tentoonstellingen. In 1986 overlijdt George Nelson in New York. Zijn archief is onder de hoede van het Vitra Design Museum.

Ook interessant