Algemeen

Resten van 3.500 jaar oude huizen ontdekt

In Sint-Gillis-Waas hebben archeologen resten gevonden van huizen die mogelijk 3.500 jaar oud zijn. Ze deden de ontdekking bij werkzaamheden aan de kmo-zone Kluizenmolen.
De archeologen ontdekten paalsporen van drie hoevegebouwen. De hoevegebouwen waren twintig meter lang met een rieten dak en randen in vlechtwerk met leem bestreken. Vermoedelijk werden de hoeves tussen 1.500 en 1.100 voor Christus bewoond door landbouwers en veetelers. "Rijk zullen ze niet geweest zijn, want er werden nauwelijks scherven teruggevonden."

"Het blijkt verrassend om drie hoevegebouwen te gaan uit de midden-bronstijd", zegt archeoloog Bart Lauwers van de Archeologische Dienst Waasland. Het is de eerste keer dat in het Waasland uit die periode vondsten gedaan worden. "In het verleden werden wel al op ruim 70 plaatsen resten van de late bronstijd en de ijzertijd teruggevonden. Bovendien zijn over heel Vlaanderen nog maar een tiental bewoningsresten uit de midden-bronstijd beschreven, wat hier opgegraven wordt heeft dus zijn wetenschappelijke waarde", aldus nog Lauwers.

Er zijn ook sporen van zeven Gallo-Romeinse hoevegebouwen, met bijgebouwtjes, twee waterputten en crematiegraven op de zandrug teruggevonden. Die vondsten worden teruggebracht tot de eerste en tweede eeuw na Christus.
Build for Life