Verbouwen

Restauratiepremies voor 3 Kortrijkse dossiers goedgekeurd

Minister Dirk Van Mechelen heeft de restauratiedossiers goedgekeurd voor drie belangrijke monumenten in Kortrijk. Het gaat in totaal over maar liefst 1,45 miljoen euro aan premies. Het betreft de restauratie van de kloostermuur aan het OLV hospitaal, van de Sacramentstoren in de Sint-Maartenskerk, en tenslotte ook de restauratie van de Droogloodsen van de vroegere dakpannenfabriek op Kapel ter Bede. Minister Vincent Van Quickenborne en schepen Wout Maddens, bevoegd voor bouwkundig erfgoed, hadden de aandacht gevestigd op het belang van deze projecten en zijn dan ook bijzonder opgetogen met het besluit van minister Van Mechelen.

16de eeuwse Sacramentstoren beschadigd door zoutaantasting

Het torenvormig kunstwerk van de Antwerpse beeldhouwer Hendrik Mauris werd in 1585 in het koor van de Kortrijkse Sint-Maartenskerk geplaatst. Dit meesterwerk is vervaardigd in laatgotische stijl. Doorheen de geschiedenis heeft de sacramentstoren al veel rampen overleefd. De ergste was allicht de brand na een blikseminslag in 1862 waarbij een groot deel van het bovengelegen gewelf instortte. Het kunstwerk vertoont thans een ernstige zoutaantasting. In de jaren 1958-1969 werd het vloerniveau van het koor rondom de sacramentstoren opgehoogd. Hiervoor werd aarde aangebracht waarin zich veel zouten bevonden. Dit zorgt nu helaas voor zoutaantasting van de benedenzijde van het kunstwerk. Na uitgebreid vooronderzoek werd het restauratiedossier opgesteld. De restauratiepremie bedraagt 242.622,15 euro. De zoutproblematiek wordt aangepakt, de steen wordt hersteld, de afwerkingslagen worden gefixeerd, gereinigd en geretoucheerd.

Ook restauratie van kloostermuur en van beschermde droogloodsen

De kloostermuur van het OLV hospitaal is eigenlijk het enig bewaarde restant van de vijftiende-eeuwse stadsomwalling die gebouwd werd in de 15de eeuw. De premie voor deze restauratie bedraagt 541.690,30 euro. Tenslotte is er ook een premie van 665.413,99 euro voor de restauratie van de droogloodsen van de pannenfabriek (Koramic) op Kapel ter Bede. De beschermde loodsen krijgen een nieuwe bestemming als kantoorcomplex. Een deel van het gebouw wordt integraal, met inbegrip van inboedel, museaal bewaard.