Verbouwen

Restauratie Domus Aurea in Rome gefinancierd door bedrijven

De Italiaanse regering heeft enkele bedrijven verzocht om het restauratieproject van de archeologische site van het Domus Aurea, het paleis van keizer Nero, financieel te steunen. Het project zou zo'n 31 miljoen euro kosten en moet er toe leiden dat de site opnieuw geopend kan worden voor bezoekers.

"Ik verwacht een stormloop van aanbiedingen van grote Italiaanse bedrijven", verklaarde Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur. "Het zou een schandaal zijn mochten ze het project niet steunen, de ogen van de hele wereld zullen er immers op gericht zijn."

De minister voegde er nog aan toe dat de bedrijven geen excuses kunnen inroepen, aangezien sinds kort een belastingaftrek van 65 procent wordt verleend op schenkingen voor cultuur.

Het Gouden Paleis, gebouwd door keizer Nero na de grote brand in Rome in 64 na Christus, is een ondergrondse archeologische site. De gewelven vol fresco's inspireerden artiesten uit de renaissance, zoals Michelangelo en Raphael.

Grote delen van het paleis zijn bewaard gebleven, hoewel de opvolgers van keizer Nero alle herinneringen aan Nero probeerden uit te wissen. Ooit strekte het zich uit over drie van de zeven heuvels in Rome. Grote monumenten, zoals het Colosseum, bevinden zich nu op de plaats waar ooit het paleis stond.

Als de Italiaanse regering voldoende geld kan verzamelen, zullen de restauratiewerken zo'n 4 jaar duren. Het paleis zou zijn deuren dan kunnen heropenen in 2018. Het paleis werd in 2008 gesloten en een deel ervan stortte in 2010 in.

Momenteel worden een aantal monumenten in Rome gerestaureerd met private fondsen. Modehuis Fendi betaalt de werken aan de Trevifontein, terwijl luxegoederenproducent Tod's 25 miljoen euro uittrekt om het Colosseum op te knappen.

Ook interessant