Algemeen

Renson verwerkt in eigen gebouw alle noviteiten

Om een optimale natuurlijke klimaatbeheersing te bewerkstelligen, ontwikkelden architect en opdrachtgever voor het Belgische bedrijf Renson gezamenlijk een gebouw, waarin het zogeheten Healthy Building Concept van Renson volledig werd toegepast.

Sinds mei vorig jaar zit het kantoorpersoneel van Renson in een nieuw gebouw met een experimenteel karakter. In feite zijn de medewerkers de proefkonijnen voor de allernieuwste klimaatbeheersingsnufjes die Renson zelf ontwikkelt, produceert en verkoopt.
Omdat de vorige kantoor- en productieruimten te klein waren geworden, besloot het bedrijf enkele jaren geleden nieuwbouw te plegen op een industrieterrein langs de E17 in Waregem. “Dit was voor ons meteen een mooie aanleiding om ons Healthy Building Concept, dat we als bedrijf proberen uit te dragen, in al zijn details in de praktijk te brengen. Dit houdt in dat we zowel de lucht- en lichtkwaliteit als de temperatuur zoveel mogelijk natuurlijk willen beheren”, vertelt N. Kimpe die bij Renson de marketing verzorgt.
Het Healthy Building Concept berust volgens Kimpe op drie pijlers, namelijk een goede basisventilatie, een nachtkoeling voor warme zomerse dagen en een adequate zonwering. Om dit concept verder uit te werken in de nieuwbouw, nam het bedrijf contact op met het architectenbureau Jo Crepain in Antwerpen. Voorwaarde was dat in het kantoor zoveel mogelijk Renson-producten zouden worden verwerkt zodat het gebouw meteen een mooie showroom en laboratorium zou worden voor architecten, ontwikkelaars en klanten.

Dakkappen
Het nieuwe kantoor heeft een oppervlakte van 2350 vierkante meter en bevindt zich ongeveer 30 meter van de snelweg. Het bestaat uit één laag die 6 meter is opgetild door middel van betonnen kolommen. Voor de basisventilatie is het Invisivent AK-systeem toegepast. Daarvoor zijn rondom in de gevels van het gebouw direct onder een verhoogde kantoorvloer ventilatieroosters met geïntegreerde suskasten aangebracht waardoor verse lucht kan binnenkomen. De suskasten dempen het omgevingsgeluid met ongeveer 40 decibel.
Vijftien dakkappen van elk vier meter hoog fungeren als een soort schoorsteen die de lucht uit het landschapskantoor via de plafonds wegzuigen. Zo kan per uur het totale volume worden ververst. Omdat de verwarmingselementen in de buurt van de roosters zitten, ontstaat er in de winter een warme luchtstroom.
Naast deze basisventilatie zorgt computergestuurde nachtkoeling voor een verlaging van de binnentemperatuur tijdens de warme zomerdagen. Dit systeem komt ’s nachts of in de vroege morgen automatisch in actie. Via een aluminium lamellenwand onderaan in de gevel als toevoer en beweegbare raamdelen in de dakkappen ontstaat er een natuurlijke extra trek. De afgekoelde buitenlucht kan zo in grote en gepaste hoeveelheden binnenkomen.
Projectarchitect Jan Geerts van architectenbureau Jo Crepain legt uit dat dit systeem alleen goed werkt wanneer de juiste bouwmaterialen worden toegepast. “We hebben hier gekozen voor een massief betonnen plafond dat de koude ’s nachts kan opslaan en overdag kan afgeven. Bovendien is dat plafond 3,60 meter hoog. Die hoogte is noodzakelijk voor een goede luchtcirculatie en -vermenging. Door al deze aspecten is het Healthy Building Concept in bestaande gebouwen alleen mogelijk na grondige structurele aanpassingen.”
Ten slotte is het kantoor aan de westgevel voorzien van beweegbare zonwering. Via lichtsensoren wordt de stand ervan aangepast. Ook in de winter kan deze voorziening functioneel zijn bij een laagstaande zon. De lamellen weerkaatsen dan het zonlicht zodat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt. Natuurlijk licht komt overigens ook gereflecteerd binnen via de dakkappen. Hierdoor en door de natuurlijke klimaatbeheersing is het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Kosten-batenonderzoek
Meetresultaten van het Healthy Building Concept bij Renson zijn nog niet beschikbaar. De afgelopen maanden is er nog gesleuteld aan het systeem om het te optimaliseren. Zo bleken sommige motoren van ramen voor de toevoer van nachtkoeling niet altijd te functioneren en was een kleine aanpassing van het computertijdssturingsprogramma noodzakelijk. Maar inmiddels zijn de kinderziekten verholpen en kan het kosten-batenonderzoek beginnen. Zowel Kimpe als Geerts hebben er vertrouwen in.
Kimpe: “Objectieve gegevens hebben we nog niet. Echter de mensen die in ons kantoor werken, alsmede de vele bezoekers, zijn erg enthousiast. Als we in ons vorige kantoor een zware dag hadden gehad, gingen we naar huis met een hoofd dat op springen stond. Dat komt nu niet meer voor. En hoewel we gezamenlijk één grote ruimte delen, heb je daar absoluut geen last van. Het kantoor is erg groot en de wanden zijn voorzien van geluidsabsorberende panelen zodat het binnen heel rustig is. Het gebouw is erg comfortabel en de sfeer is zeer ontspannen.”
Build for Life