Algemeen

Regering vergeet gunstige (para)fiscale behandeling overuren

BOUWUNIE plaatst enkele kanttekeningen bij de beleidsverklaring van de federale regering. Positief is alvast dat de regering de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen bij het renoveren van woningen verhoogt en extra middelen reserveert voor het bouwen van woningen en de huisvesting in het algemeen. Verder steunt BOUWUNIE de regering in haar voornemen om de administratieve overlast aan te pakken. Waarbij ze de regering wel waarschuwt om in haar vereenvoudigingsdrift niet over te gaan tot een té grote versoepeling van een aantal regelgevingen die de eerlijke concurrentie in de bouwsector waarborgen. Het gaat hier om de vestigingsreglementering en de registratieplicht van de aannemers. De BOUWUNIE betreurt dat er in de beleidsverklaring van de federale regering niets staat over een gunstige fiscale en parafiscale behandeling van overuren.

De regering verhoogt de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen bij het renoveren van woningen van 15 tot 40% van de verrichte uitgave, waarbij het maximum met 20% wordt opgetrokken van 500 tot 600 euro (niet geïndexeerd). Dit is uiteraard positief. Al vindt BOUWUNIE het wel spijtig dat de regering niet heeft beslist om het maximumbedrag van de jaarlijkse belastingvermindering te verhogen tot het maximaal mogelijke, m.n. 1.000 euro (niet geïndexeerd, wat geïndexeerd ongeveer overeenkomt met 1.200 euro). De energiebesparende investeringen waarvan sprake, m.n. de vervanging van een oude stookketel en de installatie van systemen van waterverwarming of elektriciteitsproductie op basis van zonne-energie, zijn dermate ingrijpend, dat het plafond van 600 euro nu al (met die 15%) een beperking vormt. Daarom zou het ook beter zijn indien het gedeelte van het investeringsbedrag dat het geïndexeerd maximum overschrijdt, zou kunnen worden overgedragen naar een volgend aanslagjaar.
De regering belooft daarnaast om de lijst van de in aanmerking komende investeringen aan te passen. Dit is inderdaad wenselijk. BOUWUNIE stelt voor ook een belastingvermindering toe te kennen voor het plaatsen van voldoende dikke muur-, wand- of vloerisolatie, het isoleren van ramen en deuren of van sanitaire leidingen (voor warm water). Daarnaast zouden ook investeringen in vernieuwde “zuinige” installaties en in rationeel waterverbruik, de aanleg van een volledige centrale verwarming aangesloten op een energiebesparende stookketel, alsook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, een belastingvermindering moeten opleveren. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerd aannemer/installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel.

Ook de plannen van de regering om het bouwen en de huisvesting aan te moedigen, kunnen op bijval van BOUWUNIE rekenen. Met name de aanmoedigingen voor het verwerven van een eigendom, het bestrijden van de onbewoonbaarheid , het ondersteunen van de gewestelijke inspanningen op gebied van de nieuwbouw en renovatie van sociale woningen en een eenvoudiger fiscale behandeling voor het hypothecair lenen, zullen ervoor zorgen dat de kwaliteit van het woningenpark verhoogt. Bovendien komt dit de tewerkstelling in de bouwsector ten goede.

Verder steunt BOUWUNIE de regering in haar voornemen om de administratieve overlast aan te pakken. Wat de analyse van de vestigingsreglementering en de registratieplicht voor de aannemers betreft, wil BOUWUNIE zeker meewerken aan een modernisering van deze regelgevingen. Waarbij modernisering staat voor het eenvoudiger én efficiënter maken. BOUWUNIE waarschuwt wel voor de nefaste gevolgen van een al té grote versoepeling van deze reglementeringen. Ze moeten in de eerste plaats de consument de nodige waarborgen op degelijk afgeleverd werk bieden en de eerlijke concurrentie in de sector vrijwaren. Kwestie dus van het kind niet met het badwater weg te gooien.

BOUWUNIE beoordeelt hiermee enkel de maatregelen die rechtstreeks van belang zijn voor de bouwsector. Dit als aanvulling op de algemene beoordeling van de beleidsverklaring door UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

BOUWUNIE betreurt tot slot dat er in de beleidsverklaring van de federale regering niets staat over een gunstige fiscale en parafiscale behandeling van overuren.
Build for Life