Nieuwbouw

Regels verhinderen goedkopere binnenstedelijke bouw

Wanneer er wat pragmatischer met de Nederlandse bouwregels zou worden omgesprongen, dan zijn er per woning verbeteringen te realiseren van enkele duizenden euro`s per woning. Dit stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in het rapport `Succesvol binnenstedelijk bouwen`.

Een interessante conclusie die wellicht een stimulans betekent voor het binnenstedelijk bouwen. Gemiddeld kenmerken binnenstedelijke locaties zich door een exploitatietekort van bijna 10.000 euro per woning, terwijl uitleglocaties buiten de stad een surplus van 8.000 euro per woning realiseren. Een niet onaanzienlijk verschil van 18.000 euro dus. De oplossingen moeten gezocht worden in het beter aansluiten op de wensen van de consument, in slimme parkeeroplossingen, in een minder strenge interpretatie van de normen voor milieu en omgeving en minder strikte toepassing van het Bouwbesluit, dat onderhand is uitgegroeid tot een omvangrijk boekwerk met zeer gedetailleerde voorschriften.

Daar bovenop komen meestal nog de omvangrijke bovenwettelijke eisen en normen van gemeenten. Een voorbeeld van die aangescherpte eisen is de stedenbouwkundige eis om balkonloos te bouwen, terwijl een buitenruimte volgens het EIB in verhouding tot de aanlegkosten financieel zeer aantrekkelijk is.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad