Duurzaam Bouwen

Redenen voor energie-efficiëntie in gebouwen

Kostenbesparing op energie en aanstaande wetgeving zijn de belangrijkste redenen om energie-efficiënte maatregelen in gebouwen te nemen. Dat blijkt uit de Europese Energy Efficiency Indicator (EEI), een onderzoek dat voor de tweede maal werd uitgevoerd door Johnson Controls. Het onderzoek bevestigt de toenemende trend van “groenere” gebouwen in Europa.

“De belangstelling om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en zo duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, neemt toe. Wanneer organisaties toegang hebben tot externe financiering en technische expertise, implementeren ze meer maatregelen ter verbetering van de energie-efficiëntie, kunnen ze meer besparen en realiseren ze extra energiebesparingen”, verklaart Iain Campbell, vice president en general manager Global Energy and WorkPlace Solutions van Johnson Controls.

Aan de EEI-studie namen 857 leiders uit de openbare en privésector deel, allemaal verantwoordelijk voor energiegerelateerde beslissingen van niet-residentiële gebouwen in 6 van de belangrijkste Europese economieën: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en Italië. Enkele resultaten:

• Meer dan 73% van de beslissingsnemers is ervan overtuigd dat de energieprijzen de komende 12 maanden zullen stijgen.

• Kostenbesparingen op energie vormen de belangrijkste factor voor beslissingen inzake energie-efficiëntie. Dat was zowel in 2010 als dit jaar het geval. Steun van overheden en nutsbedrijven staan op de 2de plaats (in 2010 was dat plaats 6).

• De meerderheid van de respondenten verwacht dat er binnen de 2 jaar op nationaal niveau wetgevende maatregelen komen inzake energie-efficiëntie en een vermindering van de uitstoot. De belangrijkste strategie om de ecologische voetafdruk van hun organisatie te verkleinen is een betere energie-efficiëntie van de gebouwen.

• Een stijgende aantal respondenten – 66% in 2011 tegenover 55% in 2010 – geeft aan dat energiemanagement zeer belangrijk is voor hun organisatie.

• Duurzame gebouwen zijn in opmars: 32% van de respondenten heeft minstens 1 “groen” gebouw gecertificeerd en nog eens 22% heeft groene elementen geïntegreerd in gebouwen.

• Een gebrek aan eigen financieringsmiddelen en technische expertise binnen een organisatie zijn de belangrijkste hinderpalen voor energie-efficiënte maatregelen. Organisaties die gebruikmaken van externe financiering, hebben met succes projecten voltooid die tot een meer diepgaande energiebesparing leidden.

Organisaties die financiering konden bekomen van financiële instellingen, nutsbedrijven, eigendom door derden en andere alternatieve bronnen, zijn meer geneigd om projecten te starten die leiden tot een meer diepgaande energiebesparing dan organisaties die een beroep doen op eigen financiering:

• Verwarming, ventilatie, airconditioning en/of verbeteringen inzake controle (55% externe financiering versus 47% interne budgetten)

• Verbeteringen aan gebouwen, zoals daken, isolatie, ramen, afdichtingen en tochtstrips (36% versus 19%)

• Hernieuwbare energie on site (29% versus 15%)

• Slimme gebouwtechnologie die real time energiegebruik optimaliseert (25% versus 11%)

Het EEI onderzoek gaat uit van het Institute for Building Efficiency, een initiatief van Johnson Controls dat informatie en analyse biedt over technologieën, beleid en praktijken voor efficiënte, performante gebouwen en slimme energiesystemen. De Europese studie maakt onderdeel uit van het wereldwijde EEI onderzoek, dat op 16 juni 2011 wordt bekendgemaakt tijdens het Amerikaanse Energy Efficiency Forum in Washington, DC.