Algemeen

Red Star Line Museum verzamelt herinneringen

De gebouwen van het toekomstige Red Star Line Museum zijn stille getuigen van de migratie van miljoenen mensen naar de nieuwe wereld in het begin van vorige eeuw. Het museum zoekt nu getuigenissen die de oude vertrekhallen van de legendarische rederij tot leven wekken. Het nieuwe museum opent in het voorjaar van 2013. In mei 2012, precies een jaar voor de officiële opening, zet het Red Star Line Museum zijn deuren nog eens open voor het publiek.

Het toekomstige Red Star Line Museum brengt het verhaal van de legendarische scheepvaarmaatschappij Red Star Line, haar betekenis voor de stad Antwerpen en haar meer dan twee miljoen passagiers. De historische gebouwen aan de Rijnkaai/Montevideostraat op het Eilandje zijn stille getuigen van de hoop, de dromen en het leed van de miljoenen migranten op zoek naar een beter leven in de Verenigde Staten in het begin van de 20ste eeuw.

De gebouwen vormen een bijzonder stuk van de museumcollectie, de bezoeker treedt er bijna letterlijk in de voetsporen van de Red Star Line passagiers. Het museum verzamelt nu herinneringen die de gebouwen tot leven wekken.

Buurtbewoners, (familie van) ex-werknemers van de Red Star Line, reizigers, havenarbeiders, café-eigenaars,… Iedereen die informatie, verhalen of foto’s heeft over de historische vertrekhallen in werking ten tijde van de rederij of van toen de magazijnen dienst deden als rekruteringslokalen voor scheepsherstellers, garage of theaterzaal, is welkom om zijn/haar verhaal te vertellen. De getuigenissen krijgen een plaats binnen de rijke collectie van objecten, oude en nieuwe migratieverhalen, schilderijen, enzovoort.

In maart van dit jaar werd fase 1, de voorbereidende funderings- en structuurwerken, van de restauratie van de gebouwen afgerond. De eigenlijke restauratie van het gebouw, fase 2 van de werken, start op 18 april 2011. Oplevering van het volledig gerestaureerde gebouw is voorzien in september 2012. Daarna volgt de inrichting van de tentoonstellingszalen.

Het Red Star Line Museum zal in het voorjaar van 2013 de deuren openen voor het publiek, precies 140 jaar na de oprichting van de Red Star Line en 90 jaar na de eerste afvaart van ‘De Belgenland II’, het vlaggenschip van de rederij.

Het publiek krijgt voor de inrichting van het museum start, nog een keer de kans om de Red Star Line site met de nog lege gebouwen te bezoeken: in mei 2012 tijdens een pre-openingsfestival.

Verhalen over de gebouwen zijn welkom bij:
Red Star Line Museum
p/a: Hessenhuis, Falconrui 53, 2000 Antwerpen
redstarline@stad.antwerpen.be
Build for Life