Algemeen

Recordaantal faillissementen in de bouw

De faillissementen in de bouwsector blijven toenemen en hebben een recordniveau bereikt. Elke maand gaan rond de 200 bouwbedrijven failliet. Het aantal bouwvergunningen is voor alle subsectoren gedaald: zowel nieuwe woningen als niet-woongebouwen, renovatie en nieuwbouw. De bouwactiviteit en werkgelegenheid zijn achteruitgegaan. Ook het orderboek kende een lichte daling en bevat werk voor 5,41 maanden. Het vertrouwen van de aannemers is wel iets verbeterd.

Stemming van de aannemers

In de maand oktober is de conjunctuurbeoordeling van de aannemers positief gericht. Ook volgens het driemaandelijkse gemiddelde is de beoordeling verbeterd. De kloof tussen de pessimisten en optimisten is verder verkleind. Het aandeel pessimisten is gedaald tot 19,7%. Het percentage aannemers met een optimistische visie nam toe tot 9,3%.

Bouwbarometer

Activiteit daalt

De laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen geven aan dat de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013 (op kwartaalbasis) is gedaald met 0,4%. Dit is het vierde kwartaal op rij met negatieve groei. In vergelijking met een jaar geleden is de activiteit achteruit gegaan met 2,7%.

In het tweede kwartaal van 2013 verminderde de werkgelegenheid in de bouw met 0,6%. Vergeleken met een jaar geleden verminderde de werkgelegenheid met 2,2%. Dit is een verlies van 4.900 banen in een jaar tijd.

Orderboekjes: werk voor 5,41 maanden

Het orderboek van de aannemers bevatte tijdens de periode augustus tot oktober werk voor 5,41 maanden (volgens het driemaandelijks gemiddelde). In vergelijking met de vorige drie maanden is dit een daling van 0,7%. Het orderboek bevatte tijdens deze periode mei-juni werk voor 5,45 maanden. De trend stabiliseert zich.

Woningbouw: daling bij zowel nieuwbouw als bij renovatie

Tijdens de periode van mei tot juli werden 11.943 vergunningen voor woningen vergund. Dit is een daling met 2,1%. De vorige drie maanden, februari tot april, bedroeg dit cijfer 12.195 vergunde woningen. Het aantal vergunningen voor eengezinswoningen daalde met 3,7%. De vergunningen voor appartementen kende tijdens deze periode een stabilisering (-0,1%). De trend voor nieuwe woningen (appartementen plus eengezinswoningen) blijft wel positief gericht.

Het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen is tijdens de periode van mei tot juli gedaald met 4,8%. Er werden toen 7.693 vergunningen toegestaan. Tijdens de vorige drie maanden (februari tot april) werden 8.080 vergunningen afgeleverd. De trend voor renovatie is toenemend.

Niet-woningbouw: daling bij zowel nieuwbouw als bij renovatie

Voor de periode mei tot juli daalde het vergunde volume nieuwe gebouwen met 15,6% en werden 9,85 miljoen kubieke meter vergund. De vorige drie maanden (februari tot april) bedroeg dit cijfer 11,7 miljoen vergunde kubieke meter. Het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen verminderde, maar in mindere mate, met 7,7% (van 1.121 naar 1.036). De trend voor het vergund volume is stijgend en voor aantal gebouwen is deze stabiel.

Voor de renovatie van niet-woongebouwen werden tijdens de maanden mei tot juli 1.178 vergunningen afgeleverd. Dit is een daling met 2,6%. In de periode van februari tot april werden 1.208 vergunningen toegestaan. De trend voor renovatie is positief gericht.

Faillissementen: stijging met 28,1%

Tijdens de maanden juli tot september moesten 600 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dit is een stijging met 28,1%. Voor de maanden april tot juni bedroeg dit cijfer 468 faillissementen. De maanden juli en september kenden dan ook een uitzonderlijke hoog aantal faillissementen in vergelijking met het gebruikelijk aantal voor deze maanden. Vermoedelijk is dit te wijten aan de hervorming van de wet op de continuïteit van de ondernemingen, met een strengere procedure en indieningsvoorwaarden.

Ook interessant


Build for Life